skip to Main Content

PONOVO SE KOTRLJA

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu… ali deluje da mnogim klincima ume da bude glavna. Ne moraju to da vam kažu. Nijhov govor tela na terenu to ne može da sakrije. Previše truda se ulaže, previše znoja lipti, previše se krampona potroši po veštačkoj travi terena FK Rakovica. Mnogo je tu golova prijemčivih oku, driblinga koji mame uzvike, pasova i slaloma koji režu protivničke odbrane. Nekada odbrane i golmani odnesu prevagu, nekada to učine napadači. Na kraju dana svi su ispunjeni, jer to je primarna uloga lopte i travnatog terena. Da vas psihofizički razvija, ispunjava i čini da se osećate srećno.

Mundijal Pančevo – Voždovac (U11)

Duel Mundijala i Voždovca doneo nam je dva pogotka i miroljibivih 1:1. Rezultat koji u potpunosti priliči onome što je moglo da se vidi na terenu. Izjednačena borba, približno identičan broj pokušaja na obe strane. Dečaci iz Pančeva poveli su projektilom sa distance koji je završio u rašljama, dok su Voždovčani izjednačili posle jedne od brojnih kontri.

To su bili najzanimljiviji detalji iz prvog dela igre, dok su drugih 20 minuta obeležile uspešne intervencije kako defanzivnih linija, tako i golmana. A bogami bilo je i prečki i sjajnih driblinga. Nećemo pogrešiti ako konstatujemo da je Fer-plej liga svojevrstan poligon za zabavu, jer potezima koje tu možete da vidite nekada vas neće častiti ni vrhunski fudbalski klubovi.

Kada god se za to ukaže prilika, mališani nas podsete na suštinu izraza fer-plej. Svaki potez kojim i nehotično povrede rivala, ispraćen je iskrenim izvinjenjem i pruženom rukom.

Lopta skoro nikada ne laže, pa tako i ovoga puta nije htela da kvari rezultatsku ravnotežu koja je postavljena nakon prvog dela igre. Kao i uvek posle utakmice mali fudbaleri uverili su nas da pored fudbalskih veština poseduju odlične govorne sposobnosti. Nije uvek najvažnije plesati sa loptom. Ima nečeg i u lepom izražavanju.

Matija, Mundijal: Imali smo mnogo šansi, ali ih nismo koristili. Desno, napred smo imali mnogo prilika da protrčimo i nastavimo ka golu, ali smo ranije završavali akcije šutevima. Protivnik je bio borben i opasan i imali su mnogo više kornera nego mi. Omiljeni igrač mi je Frenki de Jong, jer je uvek smiren i opušten sa loptom i ne plaši se poraza.

Strahinja, Voždovac: Čestitam protivniku na odličnoj borbi. Trudili smo se, trčali i napadali, možda smo mogli da budemo malo bolji u pas igri. Protivnik je stvorio mnogo prilika, ali i mi smo se dobro branili. Volim da gledam Ronalda i Mesija kako driblaju.

Rabona – Petlić SD Plavi (U11)

Od kako su dečaci iz Rabone i Petlića istrčali na teren, momentalno je postalo jasno da će duel obeležiti gomila majstorskih poteza. Ekipa iz Smedereva rezultatski nije mogla da parira malim fudbalerima u belim dresovima, ali je u nekoliko navrata pronašla vreme i prostor da zablista. Vodeći gol Petlića pratilo je brzo izjednačenje, ali onda je Simke jednim strašnim driblingom razbudio i saigrače i publiku na tribinama. Zaustavljena lopta, pa onda rolanje i prolaz pored čuvara kao da ga nema. Prava fudbalska minijatura. Jedna od onih koje se često mogu videti na futsal terenima.

Dečaci iz Rabone mučili su protivničkog golmana i odbranu na najrazličitije načine i sa raznovrsnih pozicija. Petlići su to pokušavali nekako da prate i ublaže, ali protivnik je jednostavno bio previše razigran.

Intenzitet je bio takav da je delovalo da u svakom trenutku može da padne gol na obe strane terena, a to nije bilo daleko od istine. Na kraju su se ekipe zbirno približile brojci od deset pogodaka. Nije bilo zadrške, potrebe da se smiri igra. Lopta ih je jednostavno vukla.

Šta smo zaključili? Fudbal je nedostajao svima. Mališani su to pokazali na terenu, roditelji navijanjem i energijom na tribinama. Samo se nadamo da će takmičenje moći da se igra prema uspostavljenom planu i da ga više sile neće prekidati. Divno je videti desetine i stotine mališana kako nestrpljivo čekaju da okupiraju teren na kojem treba da se igra njihova utakmica.

Luka, Petlić: U početku mi se svidela naša igra, ali posle je naša nepažnja dovela do poraza. Svidelo mi se kako smo se ponašali u duel igri i kako smo napadali. Kod protivnika mi se dopalo što su u startu vršili pritisak i što su strpljivo išli u napad. Moj omiljeni fudbaler se penzionisao i to je Nenad Milijaš. Upoznao sam ga i kroz celu karijeru mi je on bio najbolji.

Vukan, Rabona: Svidela mi se igra mojih saigrača, njihovi šutevi i otvaranje. Kod protivnika mi se svidelo kako su ulazili u duele, bili su mnogo jaki, ali nisu uspeli da nas pobede. Nejmar mi je idol, sviđaju mi se njegovi driblinzi i ja pokušavam da igram na taj način.

Back To Top