skip to Main Content

VEČITI I KOMŠIJSKI DERBI

Crvena Zvezda – Partizan (2008. godište)

Kada igraju Crveno-beli protiv crno-belih nema favorita, bilo da je u pitanju seniorski fudbal ili bilo koja mlađa selekcija. Derbi uvek donosi veći emotivni naboj  u ondosu na druge utakmice, donosi veći broj navijača, više energije na tribinama kao i na terenu. Večiti derbi je najvažnija utakmica u srpskom fudbalu, utakmica na čiji dan odigravanja ceo grad stane i gotovo ništa nije toliko važno kao duel dva najveća kluba. Bez obzira što su koplja ovoga puta ukrstili jedanaestogodišnjaci, budite sigurni da i oni znaju šta znači večiti derbi, jer je svaki njihov potez na pomoćnom terenu fudbalskog kluba Čukarički govorio u prilog tome. Obe ekipe su u svakoj situaciji, svakom napadu i duelu izvlačile iz sebe poslednji atom, zadnju trunku energije ne bi li osvojili loptu, sačuvali svoj gol, ili se ustremili ka protivničkom.

Crveno i crno-beli su nametnuli paklen ritam od samog starta, a već u uvodnim minutima viđen je pogodak. I to kakav. Slobodan udarac i lopta preko živog zida, međutim evidentna je bila i minimalna nepažnja golmana Partizana koji je samo na trenutak sklonio pogled u stranu.

Ako ste prvi pogodak doživeli kao atraktivan, šta tek reći za gol broj dva. Ponovo se tresla ista mreža, a tome je prethodilo pravo malo remek-delo dečaka u crveno-beloj opremi. Udarac koji bi teško zaustavila i dva golmana.

Dalekometna paljba Crvene zvezde se nastavila. Ovoga puta udaljenost je bila znatno veća, ali je čuvar mreže crno-belih ovoga puta bio spreman, ne dozvolivši da ga lopta ponovo iznenadi.

Smisleni napadi Partizana nisu bili brojni, ali je svaki od njih bi autentičan i imao svoj lični pečat. Akciju po levoj strani okončao je Vasa, koji nije imao dovoljno sreće da lopta završi u mreži.

Kao i u prvom poluvremenu, Crvena zvezda je i u drugom periodu utakmice u dva navrata matirala protivničkog golmana. Treći pogodak došao je posle kontra napada kada je čuvar mreže crno-belih uspeo da zaustavi samo prvi pokušaj, a četvrti, ujedno i poslednji gol na meču došao je kao plod greške protivničke odbrane.

Kada se podvuče crta, utisak je da je utakmicu prelomila stamena odbrana crveno-belih, koji svojim kretanjem i agresivnošću jednostavno nisu ostavljali protivniku mnogo prostora za kreiranje povoljnih prilika. Posle duela pričali smo sa fudbalerima oba tima, koji su istakli pozitivne i negativne strane svoje igre i koji su znali da pohvale rivala.

Dušan, Crvena zvezda: “Nismo prestajali da se trudimo ni jednog trenutka, poslušali smo trenera, sproveli ideju i taktiku u delo i ispunili smo zadatak. Naše akcije su bile odlične, teren nije veliki pa smo to iskoristili da što češće šutiramo iz daljine. Protivnici su se takođe dobro kretali i imali su nekoliko lepih akcija. Najviše volim Barselonu zbog Mesija jer je on po mom mišljenju najveći majstor.“

Danilo, Partizan: „Napadali smo koliko smo mogli, odnosno koliko nam je protivnik dozvolio ali to nije bilo dovoljno. Oni su igrali agresivno i čvrsto, kao pravi kolektiv. Uživam da gledam Barselonu i Real Madrid zbog njihovog prepoznatljivog stila i raznovrsnosti u napadu. Imam nekoliko omiljenih fudbalera, ali moram da izdvojim svog druga i saigrača Vasilija Subotića koji igra na levom krilu.“

Lipovica – Lussy (2008. godište)

Utakmica između ekipa iz Lipovice i Barajeva donela nam je veliki broj pokušaja iz daljine i trijumf škole fudbala Lussy. Ipak, prvo poluvreme nije nagoveštavalo golove. Tek poneka pretnja sa distance na obe strane nije bila dovoljna da se rezultat promeni, pa su dečaci na odmor otišli pri istom rezultatu koji je bio aktuelan na startu.

Iako vodeći gol crveno-belih nije došao kao rezultat smislene i organizovane akcije, jasno je da je završnica bila na vrhunskom nivou. Kratko osmatranje položaja protivničkog golmana i savršena egzekucija spoljnim delom stopala u dalji ugao.

Situacija na terenu se u mnogome promenila nakon prvog gola, jer je on uticao na zeleno-bele da pokažu zube i pre svega fudbalsko umeće. Ekipa Lipovice je iskoristila jednu munjevitu kontru za poravnanje rezultata i kada se činilo da bi to mogao biti prvi korak na putu do preokreta, dečaci iz škole fudbala Lussy su pokazali da imaju drugačije planove.

Nakon drugog, došao je i treći gol koji naša kamera nije uspela da zabeleži, a da je bilo malo više sreće trijumf ekipe iz Barajeva bio bi i ubedljiviji.

Nakon duela, igrači obe ekipe bili su raspoloženi za priču. Osim igrača koji su dali izjave, bilo je još mnogo zainteresovanih kandidata.

Lazar, Lusi: „Odlično smo sarađivali na terenu i nismo mnogo grešili prilikom dodavanja. Kod protivnika bih takođe izdvojio pas igru, a i njihov golman je odlično branio. U narednim utakmicama bi trebalo da pokušamo da popravimo odbranu, da se bolje krećemo i budemo čvršći. Pratim utakmice Juventusa, zbog Ronalda. Pored njega idol mi je i Aguero zbog sjajnog i preciznog udarca.“

Stefan, Lipovica: „Mislim da je ekipa mogla mnogo bolje da odigra danas, ali delovali smo nekako umorno na terenu. Kod protivnika mi se dopala izuzetna brzina, pas i šut. Od timova najviše volim da gledam Mančester Siti, ali omiljeni golman mi je čuvar mreže Junajteda David de Hea zbog neverovatnih odbrana i brzih refleksa.”

Back To Top