skip to Main Content
+381 11 3011 944 info@kidsport.rs

BAŠ SPORTSKI, BAŠ ATRAKTIVNO I BAŠ IZ SVIH POZICIJA

Mondial Plavi – Royal (2012)

Nedeljno popodne Mini-maxi lige proteklo je u znaku konstantnog nizanja fer-plej poteza, ali i kiše golova koja se sručila i preplavila teren balona Foot na Autokomandi. U prolog toj tvrdnji ide 14 postignutih golova na dve utakmice kojima je okončan poslepodnevni program, ujedno i treći vikend takmičenja. Golovi su padali iz svih pozicija, iskosa špicem, iz slobodnjaka, levom nogom u dalji ugao, kako god da vam je palo na pamet lopte su ulazile u mrežu. Fer igra i osećaj kada protivničkom igraču treba uputiti izvinjenje, pružiti ruku i proveriti da li je sve u redu, bili su toliko prisutni kao da je neko imaginarni fer-plej prekidač zavrnuo do maksimuma i onda zaboravio da ga isključi. Videlo se još jednom da je u fudbalu važno postići gol, ali još bitnije biti dobar i obziran čovek.

Atraktivno, brzo, prodorno, energično – kroz ove priloške odredbe najbolje možemo da izrazimo način na koji su igrali plavo-beli i žuti u međusobnom okršaju. Počelo je sa dva sjajna gola Rojala, koji se nije zaustavljao, ali u jednom trenutku je golman Mondijala spustio roletnu na gol koji je čuvao. Demonstrirao je vrhunsku koncentraciju i kada su protivnici imali prekide i kada su napadali iz igre.

Bilo je nemoguće ne primetiti koliko su mališani iz ekipe Rojala često i kvalitetno eksploatisali levu stranu terena. To je bio njihov autoput ka protivničkom golu i po tom delu terena prodirali su i šetali su se kako su hteli. Drugim rečima, bila je to zona komfora kojom su gospodarili. Kada ne može kroz sredinu, kada je desni bok zatvoren, znalo se da ih prolaz uvek čeka na levoj strani. Čak i kada nisu direktno dolazili do golova sa tog dela terena, opasnost se nepogrešivo tu rađala.

Ali daleko od toga da mali fudbaleri iz Mondijala nisu imali nekoliko spremnih oružja za protiv udar. Ubedljivo najraspoloženiji pojedinac u plavo-belom dresu, barem kada su kriterijum golovi, bio je Mare, koji je u dva navrata matirao protivničkog golmana. Snalažljivost i vizija za čistu desetku, uz detalj da je vezao dva gola za manje od 60 sekundi.

Pošto su plavo-beli smanjlili na 4:2, opet su se upalile lampice kod malih žutih predatora koji su krenuli da jurišaju na protivniči gol. Ponovo dominacija po levoj strani praćena vrhunskim lažnjakom i nažalost nepreciznim udarcem. Kažemo nažalost, jer da je lopta ušla, to bi bez konkurencije bio pogodak kola.

U nastavku još dva odlična prodora mališana iz Rojala po levom boku. Odbrana protivnika se poprilično nahvatala straha od sve te energije koja je kuljala po tom delu terena, da čak i kada bi se u prvih mah protivnik nekako zaustavio, kasnije reakcije nisu bile sjajne i golovi su postajali neminovnost.

Za kraj ono najbitnije. Lekcije iz fer-pleja. Nikada ne dosade i nikad ih ne može biti dovoljno. Jer gradivo se mora ponavljati i utvrđivati iz nedelje u nedelju.

Sergej, Mondial: „Uživao sam u tome da izvodim slobodnjake. Moram da pohvalim čitavu ekipu zbog pas igre, a naročito golmana koji je bio sjajan, iako smo primili puno golova.  Protivnici su imali odlične driblige i bili su nezaustavljivi po levoj strani. Volim Mesija jer izvodi slobodnjake, a to je i moj zadatak u ekipi. Sviđa mi se što uzima kratak zalet za razliku od Ronalda.”

Luka, Royal: „Lepo smo igrali, odlično smo šutirali i skupili smo igru u odbrani. Protrčavali smo po levoj strani i dobro driblali jer nam je tu bio najbolji igrač. Čestitam protivniku na čvrstoj igri i borbi. Najviše mi se sviđa kako igra Alfonso Dejvis iz Bajerna.  Mnogo je brz, igra u odbrani ko ja, a opet trči u napad i tamo je opasan.“

Winer NBGD – Železnik (2012)

Utakmica koja je imala izgled jednosmerne ulice. Uz svu želju, trud, trčanje, energiju i entuzijazam, ekipa Železnika nije uspela da dođe do gola i to nije nikakva katastrofa, jer je fudbalski pristup bio pravi. Šansu za popravni imaće već za nedelju dana. Ono najvažnije jeste demonstracija fer-pleja. Dakle Viner i Železnik su nastavili tamo gde su pre njih stali Mondijal i Rojal. Mali fudbaleri Vinera bili su maksimalno raznovrsni u napadu, a koliko vole ono čime se bave kada završe školske obaveze i domaće zadatke, najbolje govori taj ozareni izraz lica i sva radost koja se na njemu ocrtala posle vodećeg gola, prvom na utakmici.

Posle pogotka za 1:0, još nekoliko lopti završilo je u protivničkoj mreži. U dva navrata gledali smo svojevrsne majstorije. Strašan lob iz slobodnog udarca – nepredvidiv let lopte i protivnički golman koji jednostavno nije imao rešenje. Posle toga špic iz punog trka, iako je bilo još prostora za približavanje golu. Potez koji i te kako liči na nešto što bi uradio Luis Suarez.

Još jednom smo najvažnije ostavili za kraj. U prevelikoj želji da prvi stigne do lopte i eventualno donese ekipi počasni gol, mali Mujtaba je nehotično zakačio protivničkog golmana, koji je možda malo i prenaglio sa jaukanjem. Jer, već par sekundi kasnije bio je na nogama i spremno čekao nove nalete rivala. Uprkos tome, Mujtaba nije propustio priliku da mu se izvini.

Mateja, Winer: „Protivnik se izuzetno trudio sve vreme i nije odustajao ni kada smo ubedljivo vodili. Što se nas tiče, nemam nikakvu zamerku na igru u napadu, postigli smo nekoliko prelepih golova. I u odbrani smo bili dosta dobri i nadam se da se to neće menjati u narednim utakmicama. “

Mateja, Železnik: „Uživao sam na terenu kao i moji saigrači. Baš smo se istrčali i lepo smo se dodavali iako nismo uspeli da postignemo gol. Omiljeni igrač mi je Leo Mesi, jer je najpoznatiji, najbolji u driblingu i u izvođenju slobodnjaka. “

Potez kola

Špicem u punom trku… Zaličilo je na Luisa Suareza.

Fer-plej potez

Ovog vikenda imamo pobedničku deobu u rubrici sportski potez.

Back To Top