skip to Main Content

REMI U KOJEM NEMA POBEDNIKA

OFK Gol – Soko Maestri (2011. godište)

Osmogodišnjaci iz fudbalskih škola OFK Gol i Soko Maestri odmerili su snage u balonu Foot, demonstirajući nam izuzetne fudbalske veštine za pomenuti uzrast, ali i pokazujući nam da ponekad pobednici postoje i kada se meč okonča nerešenim rezultatom. Veći deo utakmice protekao je u stihijskom napadanju oba tima po principu “Kada je lopta u našim nogama, jedini cilj nam je da je što pre prosledimo do protivničke trećine, odnosno do gola.” Uprkos takvoj taktici i izraženoj napadačkoj igri oba tima, mreže su se tresle samo dva puta i to po jednom na obe strane. Prvi su do gola stigli mališani iz škole fudbala Soko Maestri koji su sa lakoćom preneli loptu na protivničku polovinu. Usledio je pas na desnu stranu, a onda i udarac za koji golmani obično nemaju rešenje. Tako je bilo i ovoga puta.

Mogli su Soko Maestri vrlo brzo i da udvostruče prednost. Prvo je nakon slobodnog udarca koji je izveo Vasa golman ekipe OFK Gola krajnjim naporom uspeo da zaustavi loptu koja je prethodno pogodila živi zid, da bi samo par trenutaka kasnije Soko Maestri demonstrirali koliko malo vremena i prostora im je potrebno da ugroze protivnika, ali ovoga puta momci u markerima imali su dosta sreće.

Nedugo zatim stigao je odgovor tima koji je imao rezultatski zaostatak. Laza iz ekipe OFK Gola je sa lakoćom “izvrteo” protivnike koji su bili uporni da mu oduzmu loptu, nakon čega je pogodio za 1:1. Nažalost, naša kamera nije uspela da zabaleži taj trenutak, ali je uhvatila momenat koji sasvim sigurno ima veću vrednost i težinu od bilo kog gola. Dečaci u markerima su krenuli u kontru, koja je zaustavljena nakon jednog jačeg i žustrijeg duela. Umesto da po inerciji krene za loptom, dečak koji je startovao momentalno se zaustavio da vidi da li je sve u redu sa protivnikom. Uz pitanje “Da li si dobro?”, usledila je i pružena ruka, a igra je nastavljena kao da se ništa nije dogodilo. Potez po kojem se prepoznaju oni koji shvataju suštinu sporta, iako su tek osnovci.

Ekipe nisu bile zainteresovane isključivo za napadačku igru. Golmani su obavljali sjajan posao na obe strane, a šta reći tek za požrtvovanost u odbrani koja se najjasnije mogla dočarati kroz detalj gde defanzivci ekipe gola zajedničkim snagama startuju na istu loptu sa ciljem da zatvore sve prilaze svom golu.

Utakmica je završena rezultatom 1:1, a kada se sve sabere i oduzme nerešen ishod najbolje oslikava čitavu situaciju na terenu koja je bila aktuelna svih trideset minuta. Ekipe ujednačene po broju prilika, trčanju, zalaganju, požrtvovanosti, odnosno svim drugim segmentima koji mogu da vam padnu na pamet.

Laza, OFK Gol: “Dodavanja, driblinzi, šutevi. Danas je sve bilo dobro. Isto mogu da kažem i za protivničku ekipu koja je izuzetno mnogo trčala. Volim Barsu i Liverpul zbog Mesija i Salaha. Ja ne igram levom nogom, ali se trudim da driblam kao oni.“

Vasa, Soko Maestri: „Dobro smo organizovali napade i bili smo odlični u driblingu. Sve to uvežbavamo na treninzima da ne bismo grešili na utakmicama. Danas nismo imali golmana, pa sam ja malo igrao, a malo i branio. Najviše volim Ronalda, Mesija i Jovića. Mesi ima dobru kontrolu lopte, Ronaldo dribling i udarac, a Luka Jović se uvek bori i igrao je odlično prošle godine.“

Olimpik – Atakante (2013. godište)

U Balonu Colonial sun, škola fudbala Olimpik igrala je protiv ekipe Atakantea. Šestogodišnjaci možda još uvek nisu brzi i spretni kao dečaci rođeni 2011. ili 2010. godine, ali ako ste ih ikada gledali, onda ste se uverili da i oni itekako znaju sa loptom, ponekad toliko da jednostavno ne poverujete da klinci predškolskog uzrasta mogu da imaju takvu kontrolu, kao da su rođeni sa loptom u nogama. Ekipa Olimpika je od starta nametnula inicijativu i akcije su se uglavnom odvijale na polovini koja pripada ekipi u žuto-plavoj opremi. Već u prvom napadu pažnju na sebe skrenuo je Viktor koji nosi nadimak Kanga. U prvom minutu doneo je prednost svojoj ekipi, da bi nešto kasnije opravdao svoj nadimak. Znamo sa kakvih udaljenosti je Kanga znao da postiže golove za Crvenu zvezdu, a Viktor je očigledno želeo da se poistoveti sa svojim idolom. I uspelo mu je, na neki način.

Za Kangom se u strelce upisao i Kendi i bilo je jasno ko će trijumfovati, međutim to nije smetalom malim fudbalerima Atakantea da pronađu svoj trenutak radosti, sreće i zadovoljstva i da proslave prvi i ispostavilo se jedini gol kako dolikuje. Zajedno i svi u glas.

Mimo dve standardne kratke pauze za odmor, imali smo i jednu mini pauzu. Klincima se vrlo često odvežu pertle, a tu onda uskaču sudije ili treneri koji poput nekih superheroja rešavaju problem za par sekundi.

Do kraja susreta Kanga je uspeo da zaokruži hettrik. U pravo vreme, na pravom mestu. Nanjušio je gde će lopta, a zatim ju je iz prve poslao uz samu stativu.

Nema sumnje da će sa godinama distance da se povećavaju, a da će udarci biti sve snažniji, precizniji i ubitačniji.

Viktor, Olimpik: ”Danas je bio dobar slobodan udarac koji sam izveo i Vasine odbrane. U naredim utakmicama bismo mogli da popravimo dribling, to nam danas nije išlo. Kod protivnika mi se svidelo kako su probili kroz sredinu i kako su nam dali gol posle toga. Najviše volim da gledam Zvezdu kada igra protiv Partizana.“

Jakov, Atakante: “Svidelo mi se kako smo probijali I kako smo se dodavali, a treba da popravimo komunikaciju u igri. Nismo dozivali i upozoravali jedni druge kao što smo to radili juče na treningu. Čestitam protivniku, oni su nam baš brzo dali prvi gol. Ja volim da gledam italijansku, portugalsku, špansku i srpsku ligu, a omiljeni klubovi su mi Juventus i Zvezda.

FER-PLEJ POTEZ DANA

Potez pravog šampiona.

POTEZ DANA

Kanga ima Kangin domet.

Back To Top