skip to Main Content
+381 11 220 66 99 info@kidsport.rs

POČETAK FER-PLEJ LIGE – KAD JE POČASNI GOL KAO ONAJ U FINALU LIGE ŠAMPIONA

Balkan – Mondijal (2010. godište)

Krcat parking iza pruge, pored terena fudbalskog kluba Rakovica, nagovestio je početak još jedne sezone Fer-plej lige… Stotine mališana na desetak terena u jurnjavi za loptom i barem približno toliko, ako ne i više, roditelja, braće, sestara i drugara na tribinama koji ih konstantno bodre.

Sve utakmice liče jedna na drugu, ali svaka se po nečemu razlikuje od ostalih…

“Vukašine, ako budeš imao dve asistencije danas, dobijaš sladoled od mene. Onaj najveći, Top Gun”, kaže trener ekipe Mondijal, jednom od svojih mališana pred utakmicu sa ekipom Balkana. “A ako dam gol?”, pita Vukašin.

“Ako daš gol, imaš dva sladoleda”.

Postoji mnogo stvari koje su asocijacija za dečiju sreću, sladoled i fudbal svakako spadaju u tu grupu, a verovatno ulaze i u top 5… Pa ako oduzmemo asistencije i gol, a samim tim i sladoled i dalje ostaju lopta, trčanje, znojenje, druženje, lepi potezi… na kraju i ona slatka priča o utakmici sa drugarima i saigračima.

Škola fudbala Balkan radovala se zbog svojih pogodaka kojih je na kraju bilo sedam, od kojih je jedan u tom uzrastu gotovo jednak onima kakve Kristijano Ronaldo, koji je najveći idol većini ovih dečaka, postiže kada raspali po lopti iz daljine. Ipak, ono što je najlepše bilo tog dana nije gol, već to što se odnos prema igri nije menjao ni kada je bilo 1:0, ni kada je protivnik imao tri gola prednosti, ni kada je već izgledalo da će se utakmica završiti 7:0.

Klinci iz škole Mondijal su skakali na svaku presečenu loptu, na svaki dupli pas, na svaku odbranu golmana. E pa onda zamislite reakciju kada su konačno postigli gol… Vukašin nije imao dve asistencije, ali je pogodio stativu pre nego što je Kića natrčao na odbitak i postigao jedini gol za svoj tim… Svi do jednog sa klupe su poskakali i počeli da trče uz uzvike “Bravo Vule, bravo Kićo”.

E toliko im je značio gol u porazu 7:1 i tu se videla suština njihovog kotrljanja lopte iz kojeg mnogi detalji, mnogi gestovi mogu i treba da se prenesu na svakodnevni život. Čim je sudija svirao kraj, mališani iz obe ekipe krenuli su da čestitaju rivalu… Poraženi boljem od sebe, pobednici da protivniku odaju priznanje na neposustajanju do samog kraja.

Ovo su još uvek deca, koja prvenstveno treba da se izigraju, istrče i druže, a zatim da pokažu znanje koje nose iz svoje škole fudbala. Ja od mojih dečaka zahtevam isključivo pas igru i ponavljam da je rezultat u drugom planu. Želim da daju sve od sebe, jer to treba da rade i u životu, da budu borbeni i da stiču navike koje će im sutra značiti, bavili se fudbalom ili ne”, ubedljivo je govorio trener Mare iz škole fudbala “Balkan”.

U mojoj ekipi najviše mi se svidelo kako su odigrali Despot i Joca, njih dvojica su se najviše dodavali i na kraju postigli većinu golova. Ne znam kako se zove dečko iz protivničke ekipe, ali video sam Kristijano Ronaldo patike na njemu i to mi se dopalo jer je Ronaldo moj omiljeni fudbaler. Volim način ka koji šutira slobodnjake, i ja ih često vežbam na treninzima”, ushićeno je pričao Dušan iz ekipe Balkana.

Mislim da su klinci motivisani samim tim što treba da igraju utakmicu. Njih ne motiviše rezultat ili pobeda. Jednostavno vidim koliko su srećni na treningu pred utakmicu, jer znaju da će već narednog dana igrati. Moji dečaci su se danas malo uplašili igrača protivničke ekipe jer su bili fizički viši i snažniji, pa nisu uspeli da urade neke stvari koje inače na treningu rade bez problema. Na treninzima razgovaramo o svemu – o školi posebno, o ocenama, plusićima, cvetićima, domaćim zadacima. Pričamo o tome koliko je važno da prvo završe školske obaveze, pa tek onda da razmišljaju o treningu na koji treba da dođu zadovoljni i nasmejani. Njihov osmeh je najdragocenija stvar koju daju svojim roditeljima, meni lično i našoj školi fudbala”,objašnjavao je trener Lazar iz fudbalske škole “Mondijal”.

“Ja uvek prvo odem na trening ili na utakmicu pa tek onda razmišljam o domaćim zadacima, jer mi je lakše da ih radim kada dođem kući ispunjen posle sporta. Volim da gledam na Ju-tjubu kako Ronaldinjo igra fudbal, uživam da gledam njegove poteze i driblinge”, nije dužio Vukašin iz ekipe Mondijala.

Back To Top