skip to Main Content

SUNČANA NEDELJA PUNIH MREŽA I GOLMAN KOJI JE IMAO SVOJ DAN

Nema mnogo lepših stvari u životu jednog deteta od sunčanog dana, lopte, travnate podloge… Još ako one idu u kompletu, onda je sreća zagarantovana. Kao i uvek tereni u Rakovici odisali su energijom kakvu samo klinci koji istinski vole da kotrljaju loptu mogu da oslobode. Kakav god problem da vas muči, koliko god poteškoća imali u mislima, sve se zaboravlja kada vidite taj kolaž boja, entuzijazma, trčanja, znoja i atraktivnih fudbalskih poteza. Bilo da ste dete koje razmišlja o tome kako da dodavanjem ili driblingom zaobiđe odbranu protivnika, bilo da ste roditelj koji u osmehu i uspehu svog klinca uživa više nego u svom.

Radnički Novi Beograd – Mondijal (2011. godište)

Tribine pune kao i uvek i stiče se utisak da su roditelji, prijatelji, braća i sestre, bake i deke svaki put sve glasniji. Svaka akcija prati se sa istim žarom, a na podršku koja dolazi iz dela za navijače, mališani odgovaraju trčanjem, golovima, ali vrlo često i fenomenalnim intervencijama i odbranama. Mreže su napunjene do vrha u duelu između Radničkog i Mondijala. Neverovatno je koliko su ovi klinci gladni golova i željni igre. Slavlje ne prestaje ni jednog momenta.

Pored golova proslavlja se svaki dribling, odbrana, atraktivan pas, požrtvovana reakcija. Svaki put sa istom energijom i žarom. Na kraju su momci iz skole Mondijal bili srećni zbog većeg broja postignutih golova, a dečaci iz protivničkog tima zato što su svesni činjenice da već u narednoj utakmici mogu da poprave sve ono što nije bilo dobro u prethodnoj. Posle utakmice se prepričavaju golovi, uživa se u osećaju koji nastaje kada se dobro istrčiš pa počne da se luči hormon sreće… I naravno, daju se izjave.

Dečaci iz škole fudbala Mondijal su pričali u glas, pa je nastala kolektivna izjava ekipe“Svi smo dali sve od sebe i trudili smo se od početka do kraja utakmice. Slušali smo sve što nam je trener govorio i sve vreme smo se precizno dodavali. Niko nije bio sebičan.”

A zatim je strelac hettrika Kristijan, ili kako ga saigrači zovu Kića nastavio sam”Volim da proslavljam golove kao neki poznati fudbaleri. Omiljeni mi je Dibala, ali ja sam se danas radovao kao Ronaldo.”

Iako je ekipa Radničkog postigla manje golova od svog protivnika, Luka je video pozitivne stvari na terenu”Moji saigrači Dušan i Aleksa su odigrali jako dobro, danas su bili spretniji od svih nas. Danas to nije bilo dovoljno da bismo pobedili, ali znam da ćemo biti bolji već u narednoj utakmici. Moj omiljeni fudbaler je Pele, gledam njegove stare snimke na interneru i najviše mi se sviđa njegova Božija Noga.”

Olimpik – Santos (2011. godište)

U odnosu na utakmicu Radničkog i Mondijala, znatno manje golova viđeno je u duelu Olimpika i Santosa, ali tako je to kada golman ima svoj dan, kada, kao fudbalski komentatori vole da kažu “začara mrežu”.

Nema sumnje da bi broj golova bio dvocifreni da se golman ekipe Santosa na tridesetak minuta nije transformisao u fuziju najboljih svetskih golama. Nojer, Loris, Oblak, Navas… Svi oni su na autentičan način progovarali iz Mićuna, koji nije mogao da prebroji svoje odbrane”Najviše volim da branim udarce iz daljine, ali danas sam često uspevao da zaustavim protivnike u situacijama jedan na jedan. Nemam omiljenog golmana, mada mi se sviđa golman Totenhema Loris zbog toga što ima kul narandžasti dres.”

Ipak, ni Mićun nije mogao da zaustavi baš sve šuteve, naročito kada je Fića iz ekipe Olimpika iskosa raspalo po lopti koja je u deliću sekunde završila u mreži. Na trenutak mi se ukazao Ibrahimović iz vremena kada je nastupao u Seriji A. Fića je nakon utakmice otkrio tajnu svog udarca:”Moraš da imaš dobar i precizan šut. Da podigneš glavu gore i da vidiš gde je gol, a ne samo da napamet šutneš i da se nadaš da ćeš da pogodiš. Šut je moja glavna vrlina, a uz to i pas igra.”

Neko je pobedio, neko je izgubio. Neko je postigao više golova, neko manje. Ali osmeh je i dalje tu i zbog njega je nemoguće otkriti ko je tokom dana bio pobednik, a ko poraženi.

Back To Top