skip to Main Content
+381 11 220 66 99 info@kidsport.rs

STARI KRAJ I NOVI POČETAK

Uvertira za početak nove sezone 2019/20 u Fer plej ligi napravljena je borbama za odličja za takimčarsku godinu 2018/19 na nivou Srbije i to u konkurenciji 2009. i 2010. godišta. Ponovo su na terene fudbalskog kluba Rakovica izjurili svi ti mali mađioničari sa loptom, a kao i uvek bilo je uživanje gledati svaki njihov potez, trk i majstoriju. Jasno je da pobednik u finalu može biti samo jedan, ali da iskoristimo onu staru sportsku frazu, koja ovoga puta nije bila samo kliše “Svi dečaci koji su se našli u borbi za medalje zaslužili su da budu pobednici“… Neko zbog većeg broja postignutih golova, drugi zbog toga što iako su znali da je protivnik moćniji i kvalitetniji, nisu ustuknuli, nisu se povukli, pognuli glavu, već su trčali i pritiskali sve dok se poslednji put nije čula sudijska pištaljka.

Partizan – Budućnost Arilje (Finale 2010. godište)

Finala u fudbalu često znaju da ne budu u skladu sa očekivanjima, neretko umeju da razočaraju gledaoce jer ekipe igraju na rezultat, pa prava zabava i uzbuđenja ponekad izostanu. Ali to je uglavnom slučaj na velikoj sceni i u seniorskom fudbalu. Deca ne znaju da kalkulišu. Deca neće trošiti vreme kada njihov tim ima pozitivan rezultat. Mališanima je gotovo uvek samo jedna misao u glavi kada imaju posed: kako da što pre stignu do protivničkog gola i zatresu mrežu. Mreža se samo jednom zatresla u utakmici između crno-belih i ekipe iz Arilja, ali šansi je bilo na pretek.

Golmani su briljirali na obe strane. Izletanja, parade, boksovanja lopte… raznovrsnost na gol liniji i van nje. Ipak, postoje situacije u kojima čuvari mreže ne mogu mnogo toga da urade, a upravo jedna takva došla je posle kontra napada za gol koji je odlučio pobednika.

Neposredno nakon utakmice održana je ceremonija dodele medalja i pehara,  a posle toga usledila je i zajednička fotografija najbolje četiri ekipe na državnom nivou.

Posle finala i dodele priznanja akteri utakmice podelili su sa nama svoje utiske…

Filip i David (Partizan): “Duplim pasovima smo uspevali da napravimo probleme rivalu. Davali smo lepe golove danas, a možda bi ih bilo i više da protivnik nije imao tako dobre golmane. Srećni smo što smo baš mi osvojili pehar, ali pre svega nam je bilo bitno da pokažemo da znamo da igramo fudbal.“

Uroš (Budućnost Arilje): „Uprkos tome što nismo uspeli da pobedimo, zadovoljni smo zato što mislim da je naša igra bila lepa za gledanje. Bili smo odlični u pas igri i sve u svemu igranje u finalu je za nas jedno veliko i lepo iskustvo za pamćenje. Volim da gledam Nejmara, jer ja igram na istoj poziciji i zato što mi se sviđa kako dribla i izvodi slobodnjake.“

Partizan – Kolubara (2009. godište)

FK Partizan je imao dvostruki razlog za slavlje. Posle zlata koje su osvojili dečaci koji pripadaju selekciji 2010. godišta. Isti uspeh ponovili su i godinu dana stariji igrači. Kao i njihovi mlađi saborci, i desetogodišnjaci su u finalu slavili minimalnim rezultatom. Utakmica je donekle ličila na prvo finale. Ponovo je ekipa Partizana imala terensku inicijativu, posed, više prilika, i veći broj smislenih akcija i ponovo je presudio jedan pogodak. Istini za volju postignut je nešto ranije, nakon sedam, od ukupno 20 minuta igre, a neodoljivo je podsetio na pogodak koji je Liverpulu protiv Barselone doneo prolaz u finale Lige Šampiona.

Kao što su to svojevremeno učinili Aleksander Arnold i Divok Origi, tako su i Partizanovi dečaci uhvatili protivničku odbranu na spavanju. Ulog nije bilo finale Lige Šampiona, ali je to možda bio samo jedan u moru koraka do neslućenih fudbalskih visina. Jer nije nimalo nerealno da se među stotinama klinaca koji svakog dana daju sve od sebe jureći za loptom, ne kroji jedna vrhunska fudbalska karijera, a zašto ne i više njih.

Kao i uvek učesnici finala imalu su šta da kažu nakon duela, a prvi se na finale osvrnuo Andrija iz ekipe Partizana: “Zasmetalo mi je to što smo se opustili posle postignutog gola. Imali smo dosta sreće da protivnik to ne iskoristi i da ne izjednači rezultat. Moram da pohvalim protivničku ekipu koja je napravila nekoliko lepih akcija i čestitam im na fer borbi koju su pružili.”

Marko iz tima Kolubara, takođe je pričao posle utakmice: „Protivnik je bio kvalitetniji, mi smo se trudili, trčali i ko zna šta bi se desilo da smo dali gol iz onog slobodnjaka kada je lopta posle odbrane golmana pogodila stativu. Nije nam ovo prvo finale koje smo odigrali, nadam se da če ih biti još i da ćemo sledeći put mi biti ekipa koja podiže pehar.”

Završnicom prethodne sezone, otvorena je nova, 15. po redu takmičarska godina u Fer Plej ligi, a svoju premijeru imale su kategorije U13 i U12, odnosno dečaci rođeni 2007. i 2008. godine. Već narednog vikenda svoje nadmetanje u novoj sezoni započinju sve mlađe kategorije.

Back To Top