skip to Main Content

REMI MIRNIH MREŽA U SENCI ČASA FAIR-PLAY-a

FK 011 – BSK Borča (stariji pioniri)

Niko ne voli da vidi utakmicu bez golova. Golovi su ono što privlači navijače na tribine i ne postoji slučajno fudbalska fraza da je 0:0 najnepopularniji rezultat. Ipak, remi mirnih mreža ne mora nužno da znači da su ekipe u potpunosti razočarale i podbacile. Nekada je rezultat 0:0 posledica maestralnih partija odbrambenih igrača oba tima, a vrlo često su golmanski refleksi, procene i parade “krivi” što su liste strelaca ostale prazne. Nekada lopta jednostavno neće u gol. Kada se uzmu u obzir izgledne prilike, reklo bi se da je ekipa 011 bila bliža trijufmu i da je on izostao zbog dekoncentracije u završnici. Pokušaji glavom, udarci iskosa, čak i jedne makazice, ali lopta nikako nije htela preko gol linije.

Promašaji su se ređali, ali kazna nije stizala. A itekako je mogla. Pioniri BSK-a su uvideli koliko moćno oružije može da bude njihov kontranapad. Međutim na put njihovoj sreći i radovanju stao je pomoćni sudija koji je mahao zastavicom. Gol nije priznat zbog ofsajd pozicije.

Nije mnogo vremena prošlo do trenutka kada su igrači BSK-a povukli gotovo identičnu kontru, ali ovoga puta se u centru pažnje našla odbrana rivala. Perfektan, pravovremeni start na loptu, sprečio je, vrlo izvesno, promenu rezultata. Potez koji je podsetio na defanzivnu fudbalsku eleganciju i magiju Neste i Maldinija od pre petnaestak, dvadeset godina, kada ovi dečaci nisu bili rođeni. Reč je naravno od dvojici velikana koji su činili jedan od najboljih odbrambenih tandema u istoriji fudbalske igre.

U samoj završnici duela, pioniri ekipe 011 osmislili su i izveli odličnu akciju iz prekida kojom su potpuno zbunili protivnika i ostavili ga bez rešenja, ali kao i do tog trenutka, falilo je samo malo da se rezultat promeni, odnosno utakmica prelomi.

Susret je završen bez spektakularnih poteza, majstorskih poteza koji će se pamtiti i prepričavati, ali utakmica je bila protkana nečim mnogo, mnogo važnijim. Sportsko ponašanje ne poseduju svi, ali istinski ljubitelji fudbala uživaju da vide izvinjenje kada se pretera, pruženu ruku i iskrenu brigu za protivničkog igrača. A takvih poteza bilo je na pretek, pa je samim tim vrlo teško izdvojiti i Fair-play potez runde.

Nakon oštrog starta na centru igrališta, bez trunke zadrške faulirani je dobio pruženu ruku, pomoć pri ustajanju i izvinjenje. Sudar u skok duelu, nenameran udarac rukom. Gotovo da nije bilo prekršaja nakon kojeg nije ispoštovano jedno od najbitnijih fudbalskih i sportskih načela; Načelo Fair-play-a.

Dušan, BSK Borča: Odbrana je danas bila odlična, bili smo na visini zadatka što se tiče odbrane i sredine. Sredina je bila izuzetno borbena, mnogo smo trčali, ali na kraju ipak nismo uspeli da stignemo do gola. Mislim da u segmentu igre bekova imamo još prostora za napredak. Ja konkretno nemam svog fudbalskog uzora, jednostavno ne verujem u idole.

Dušan, FK 011: Zadovoljan sam kako smo odigrali i mislim da smo bili bolja ekipa. Ipak, falio nam je taj jedan gol i morali smo bolje i koncentrisanije da odigramo u završnici. Upravo bi na završnici trebalo da poradimo u narednim duelima zato što nismo postigli nijedan gol, a trebalo je da damo tri, četiri. Protivnik je odigrao kvalitetnu odbranu, nismo im dali gol. Ni ja nemam idole, ali kada bih nekoga izdvajao, to bi bio Serhio Ramos. Za mene je on najbolji defanzivac na svetu.

FAIR-PLAY POTEZ DANA

Kada je svaki potez u duhu Fair-play-a.

Back To Top