skip to Main Content

KONTRE I PREKIDI – RECEPT ZA SIGURAN TRIJUMF

Vinča – Rakovica 0:5 (petlići)

Fudbal je tako jednostavna, a u isto vreme i vrlo kompleksna igra. Pojedine ekipe rezultat traže kroz defanzivnu postavku u igri, odnosno insistiranju na kontra napadima kada se odbrani gol i osvoji lopta. Drugi timovi teže konstantnom posedu lopte, opsadi protivničkog gola, napadima po bokovima, ili je fokus na prodiranju kroz sredinu. Svako prema svojim mogućnostima, afinitetima, idejama i zamislima. U svakom slučaju raznovrsnost je nešto što je uvek lepo videti, što donosi rezultate i odaje utisak fudbalskog znanja i tehničke potkovanosti, jer bez toga nije moguće povezati sve gorepomenute stilove. Raznovrsnost je upravo ono što je krasilo petliće Rakovice u duelu sa gostima iz Vinče koji su bili nominalni domaćini na terenu FK Rakovica.

Nije bilo previše uzbuđenja u uvodnih desetak minuta jer su oba tima u duel ušla nekako stidljivo i uspavano. Česte greške prilikom dodavanja onemogućavale su tečnu igru, a samim tim i šanse su izostale. Ali jednom kada su igrači Rakovice načeli rivala, nisu imali nameru da stanu. Prvi pogodak došao je nakon kornera. Sjajan centaršut i istančan golgeterski njuh za vođstvo plavih.

Bio je to početak kraja za Vinču, koja na primljen pogodak nije odgovorila ofanzivnijom igrom, već je dozvolila rivalu da vrlo često obigrava oko njene trećine terena. Odbrana nije bila čvrsta u finišu prvog poluvremena, igrač je sa lakoćom prošao, kao i lopta ispod golmanove ruke nakon toga.

Jedna od lepših stvari u fudbalu je kada tim izvede kontra napad iz udžbenika i kruniše ga golom. Iako, kada kontru vuku vrhunski timovi sve deluje neverovatno lako, činjenica je da je parfektna kontra akcija u kojoj je svaki potez, kontakt, delić sekunde bitan. Petlići Rakovice jesu dodatno uvećali prednost posle kontre i činjenica je da su na dobrom putu, ali da moraju još mnogo da rade da bi sreća prestala da bude faktor, kao što je bio slučaj kod akcije za 3:0.

Novi korner doneo je i novi pogodak. Svaka fudbalska era daje neke nove majstore od čijih lopti upućenih od korner zastavice strahuju protivničke odbrane. Nekada Pirlo i Siniša Mihajlović u seriji A, danas Trent Aleksander-Arnold u Premijer ligi. Naravno, spisak igrača sa vrhunskim centaršutem je poduži, a nema sumnje da klinci koji igraju zimsku i Fer-plej ligu postepeno usavršavaju svoje fudbalske poteze u svim segmentima igre.

Do kraja susreta ekipa Rakovice je novim pogotkom overila pobedu, a petlićima Vinče preostalo je da čestitaju boljem od sebe, što su oni odmah i uradili i da se što pre bace na ispravljanje grešaka koje su ponavljali tokom čitavog duela. Slaba kretnja, nesiguran pas i odugovlačenje sa loptom u nogama.

Nemanja, Rakovica: “Zadovoljan sam svim segmentima igre danas, uz to da smo u odbrani mogli da budemo malo brži. Ipak, nismo primili gol, što govori da smo i defanzivno bili dobri. Odlično smo kombinovali i bili smo vrlo precizni u pasu u prostor što nam je otvaralo dosta šansi. Uživam da gledam Mesija dok deli lopte i izvodi slobodnjake.“

Aleksa, Vinča: „Ovo nam je prva utakmica napolju, tek smo izašli iz balona i moguće da smo i zbog toga odigrali loše. Treba da popravimo pas igru i dodavanja u prostor. To je upravo ono što ja danas krasilo protivnika uz odlične centaršuteve iz kornera. Uzor mi je Van Dajk, igramo na istoj poziciji i on je trenutno najbolji štoper na svetu.“

Back To Top