skip to Main Content

DO SLEDEĆEG VIĐENJA… JOŠ FER-PLEJA

Žarkovo 2 – El Maestro (2009)

Teren fudbalskog stadiona u Rakovici postao je gladijatorska arena, poligon na kojem su se dečaci iz Žarkova i Rabone nadmetali ko može više i brže da trči, ko će biti snažniji u duelu, prilikom remplovanja odbiti rivala i osvojiti loptu. Želeli su da pokažu da su izdržljiviji, da imaju više kiseonika i veći kapacitet pluća, da mogu tačnije da uklizaju i osujete rivala da realizuje šanse koje obećavaju gol. Na kraju, u svim pomenutim detaljima bilo je potpuno izjednačeno. Rezultat je prevagnuo na stranu El Maestra, ali to je manje bitno. Najvažnije je to da se ništa nije promenilo u odnosu na prvo kolo Fer-plej lige. Počelo je obiljem sportskih poteza, fer-plej je dominirao sredinom čitavog oktobra, a sportskim ponašanjem su se mališani pozdravili sa takmičenjem… Do sledećeg viđenja.

U silnoj želji koja je isijavala iz dečaka u belo-zelenim, odnosno žutim dresovima, dešavao se da neko uklizavanje ne pogodi loptu, već nogu rivala ili da posle jačeg duela igrač suparničke ekipe završi na veštačkoj travi. Tu se kristalno jasno videlo fudbalsko vaspitanje mališana koji iz nedelje u nedelju kotrljaju loptu, boreći se da fudbalski napreduju, ali pre svega da postanu kvalitetni momci, pa kasnije i ljudi. Na tom putu ogroman faktor su treneri koji ih maltene svakodnevno usmeravaju. Ogromno priznanje  mora se odati većini trenera u Fer-plej- ligi, u ovom slučaju onima koji vode Žarkovo i El Maestro. Jer ovi mališani su morali od nekoga da nauče da pruže ruku i pomognu svaki put posle jačeg faula.

Sportsko ponašanje i vaspitanje gospodarili su terenom, ali ni golovi nisu izostali. Sredinom prvog dela sevnula je kontra Žarkova, a lopta je uz pomoć stative završila u mreži. Odgovor je došao u narednih par minuta. Mali majstori iz El Maestra su više puta nagovestili koliko mogu da budu opasni iz kornera, a do izjednačujućeg gola su došli upravo posle udarca iz ugla. Pokušaj glavom, prečka, a onda su dečaci u žutom iskoristili to što protivnik nije uspeo brzo da reaguje i izbije loptu.

Ali ekipa koja je izjednačila nije bila opasna samo posle kornera. Pretio je El Maestro i iz slobodnjaka u više navrata. Nisu to bile nimalo naivne lopte, ali ih je kao od šale zaustavljao golman belo-zelenih.

Pobednika su na kraju odlučile nijanse. Žarkovo je u jednoj kontri razredilo odbranu protivnika, otvorio se praktično prazan gol, ali su dečaci u žutoj opremi smogli snage da spreče preokret. Kao što to obično biva u fudbalu, kazna za nesigurnost, neodlučnost i nepreciznost u završnici stigla je brzinom svetlosti. Tačan pas na peterac bio je više nego dovoljan za pobedonosni gol.

Dimitrije, El Maestro: “Dobra je bila sredina terena, jer smo od sredine počeli akcije za oba gola. Morali bismo da igramo čvršće u narednim utakmicama i da zategnemo odbranu. Protivnik je takođe bio dobar na sredini, a pravio nam je dosta problema u odbrani. Nismo se snašli i iz kontre su nam dali gol. Treneri stalno utiču na nas da igramo fer. Volim način na koji igra Mbape i voleo bih da postanem kao on, zašto što ima fudbal u malom prstu i strašno je brz.“

Strahinja, Žarkovo: “Komunikacija je bila odlična, ukazivali smo jedni drugima na greške. Dodavali smo se precizno i igrali dupli pas. Protivnik je imao jako brz napad i čvrstu odbranu. Moramo da poradimo na vraćanju u odbranu iz sredine terena. Tu su nam ostajali igrači, pa je protivnik često imao višak u završnici.“

FK Standard – Rabona (2009)

Rezultat 1:0 u korist Standarda ne svedoči o naročito zanimljivom duelu, ali onaj ko je gledao zna da je teren bio protkan ogromnom dozom tempa i ritma i da se trčalo praktično bez prestanka. Kao da su dečaci iz Standarda i Rabone, od prvog sudijskog zvižduka uključili svoje male motore i nisu ih gasili. Utakmica puna sprinteva. Šteta što nije bilo više pogodaka, a moglo je da ih padne komotno pet. Prelomni trenutak dogodio se u prvom delu igre kada su žuto-crni pogodili posle kornera, a od tog momenta timovi su se smenjivali u opasnim napadima šepureći se fudbalskim kvalitetima koji su jedan po jedan izlazili na videlo. Bilo je pogođenih stativa, bilo je vrhunskih odbrana, ali sve se završilo na jednom pogotku iz desetog minuta utakmice.

Sve ono što smo videli od mališana u poslednja dva meseca Fer-plej lige, garantuje mnogo zabave već od narednog vikenda kada će se ekipe preseliti u balone.

Petar, Standard: “Uživam da igram fudbal vikendom u Rakovici, pre svega zbog druženja, a i volim da se istrčim. Najviše mi se dopalo kada smo dali gol iz kornera koji nam je doneo pobedu. Protivnik je odlična ekipa, koja stalno pokazuje upornost i dosta trči. Čestitam im na sjajnoj borbi.“

Lazar, Rabona: “Na početku smo bili uspavani, protivnik je bio agresivniji, bolji i jači. Popravili smo igru u drugom poluvremenu, ali nam to nije bilo dovoljno za izjednačenje. Protivnici su išli organizovano na loptu i odlično su se postavljali na terenu. Mesi je moj omiljeni fudbaler – sviđa mi se njegova brzina, promena pravca, driblinzni i slobodnjaci.“

Potez kola

Majstori za kornere.

Fer-plej potez

Do sledećeg viđenja…Još fer-pleja.

Back To Top