skip to Main Content

NARANDŽASTO-CRVENA KIŠNA RAPSODIJA

Bolesnikov – Olimpik (2011)

Uigranost, lepršavost, energija. Moglo bi da se doda još mnogo epiteta, ali ove tri reči pogađaju suštinu kada se priča o tome kako ekipa Bolesnikova izgleda na terenu. Iz kola u kolo, iz vikenda u vikend, retko koji protivnik uspe da zaustavi napadačku silu koja radi kao satić. Pasovi precizni, ne u sekund, nego u stotinku – lopta ide tačno tamo gde treba i kada treba. Svakom timu je zadovoljstvo i veliki izazov da ukrsti koplja sa narandžasto-crvenima jer samo iz duela sa boljima od sebe možete zaista da izvučete pouke, sagledate svoj trenutni nivo i shvatite na čemu je potrebno raditi.

Ponovo je pljuštalo. Magla, smog ili i jedno i drugo spustili su se do samog terena, ali dečaci iz ekipe Bolesnikova nisu dozvolili da im vremenski uslovi pokvare fudbalski ples. Svaki put kada je lopta bila u njihovim nogama postojao je jedan jedini cilj. Što pre je dovesti do protivničkog gola, odnosno dovući je do mesta odakle može da se šutira direktno ili nastavi kombinovanje pre nego što se golman suparničkog tima stavi na ozbiljan test. A ispiti za čuvara mreže Olimpika bili su konstantni. Neke je položio sa najvišom ocenom, u drugim situacijama jednostavno nije imao rešenja. Ali i pored toga u nekim momentima delovao je zaista moćno, onako kao kada recimo Manuel Nojer spusti rampu na svoj gol.

Međutim, često ni Nojer, ni Jan Oblak, Kejlor Navas ili ko god vam od vrhunskih svetskih čuvara mreže padne na pamet, ne mogu protiv majstorstva. Protiv prirodnog golgeterskog instinkta sa kojim se igrač rađa i koji ne može da nauči na treningu, već samo da usavršava. Pa je tako mreža plavo-belih načeta posle jedne majstorski ćušnute lopte sa beskonačno mnogo osećaja.

Potraga za novim golom nije trajala dugo. Ovoga puta smo videli šetnju kroz odbranu Olimpika koja se nije previše pomučila da bolje zaštiti gol. Međutim, igrači tima koji je morao da juri zaostatak nisu sedeli skrštenih ruku. Vrebali su svoju priliku za protiv udar, a kada se ukazala, nedostajalo je malo daha i preciznosti u završnici pošto je mreža ostala nebranjena.

Da imaju perfektne reakcije kada idu na loptu, ili kada se lopta vraća ka njima mali fudbaleri Bolesnikova pokazali su kod vodećeg gola. Desetak minuta bilo im je potrebno da to ponove. Protivnik nije raščistio opasnost dovoljno dobro, omogućivši Bolesnikovu pravu poslasticu. Ekipi koja je uspostavila dominaciju na terenu, ostalo je samo da se zahvali na poklonu koji je završio u maloj mreži.

Do kraja susreta golmani oba tima iskoristili su priliku da skrenu pažnju na sebe. Doduše, prethodno su narandžasto-crveni izveli sjajnu akciju koju praktikuju futsal ekipe. Lopta je puštena kroz noge u cilju da se nadmudri protivnik, međutim udarcu je falilo preciznosti, a golman Olimpika pohvalio se novom intervencijom. Njegov kolega sa suprotne polovine, na nivou cele utakmice nije imao previše posla, ali kada se sa 10 godina spustite u špagu kako biste sprečili siguran gol, onda je evidentno da ste na pravom kursu i da ne treba ništa menjati, samo usavršavati.

Ilija, Bolesnikov: “Lopta je išla tečno, nismo imali problema pozadi i realizovali smo šanse. Trudili smo se da akcije sa treninga prenesemo na teren večeras. I kod protivnika je lopta išla tečno, bili su borbeni i dosta su trčali. Volim da gledam Bibrasa Natha jer igra u Partizanu i igra na mojoj poziciji.“

Lav, Olimpik: “Imali smo dosta kreativnosti u igri, ali u narednim utakmicama moraćemo da se vraćamo nazad i još više da trčimo. Protivnik se sjajno kretao i kada se to poveže sa kreativnošću, dobiju se sjajne akcije koje su danas pravili. Najviše volim da gledam Kilijana Mbapea – strašno je brz, sa sjajnim driblingom i udarcem.“

Crvena zvezda – TC United (2009)

Pred sam kraj subotnjeg programa Crvena zvezda i TC United su odmerili snage, a umor i kiša kao da su malo usporili i jedne i druge. Znalo se i pre utakmice za šta su sposobne ove dve čete pune mališana sposobnih da se trkom ustreme ka protivničkom golu, ili da bombom pocepaju mrežu rivala. Tri gola koliko su postigli zajedničkim snagama nije malo, ali su nas nedeljama unazad navikavali na goleade, pa je i lestvica podignuta visoko.

Narandžasti su poveli i tako najavili da će naleti biti još žešći, međutim umesto da pojačaju, dozvolili su crveno-belima da uspostave inicijativu. To je dovelo prvo do izjednačenja, a onda…

Svesni činjenice da je teren poprilično klizav, mali fudbaleri Crvene zvezde pokušavali su da žabicama i iz slobodnjaka prevare i naprave problem protivničkom golmanu. U tome su uspeli iz trećeg pokušaja i tako su poravnali rezultat.

I jedni i drugi želeli su pogodak koji će prelomiti utakmicu i krunisati ih u pobednike, ali konstantno im je malo nedostajalo. TC United se sjajno branio i blokirao opasne pokušaje, bilo je i brzih lopti koje su tutnjale pored stative, a narandžasti su takođe imali sjajnu priliku da ponovo povedu i savladaju Zvezdu, ali je nedostajalo koncentracije u završnici.

Da je pokušaj 11-ice TC-a završio u golu, pitanje je da li bi crveno-beli imali snage za oporavak. Ovako su kaznili veliki promašaj i to projektilom sa desetak metara, toliko brzim da ga nije uhvatilo ni oko naše kamere. Zvezda je slavila iako je dobar deo meča bila u rezultatskom zaostatku, ali radujemo se nekom narednom duelu ovih ekipa koje su pokazale ozbiljan kvalitet u svim linijama tima.

Lazar, Crvena Zvezda: “Dobro smo sarađivali i imali smo kvalitetne akcije. Možemo da popravimo preciznost i jačinu šuta, kao i preciznost pasa. Kod protivnika mi se svidelo što dobro sarađuju. Imaju veliku fizičku snagu koju znaju da iskoriste. Mnogo su agresivna ekipa, super igraju. Nadam se da ćemo u budućnosti imati ovako dobre protivnike. U duelima poput ovog se najbolje vežba i napreduje.“

Petar, TC United: “Tražili smo dubinu, da pritisnemo protivnika i da tako damo golove. Protivnici su se odlično razigravali i dosta trčali. Najviše volim da gledam Obamejanga iz Arsenala. On tako lako pobegne protivničkoj odbrani i ima sjajne driblinge.“

Gol kola

Golgeterski instinkt na delu.

Fer-plej potez

Lazar, Crvena Zvezda: “Nadam se da ćemo u budućnosti imati ovako dobre protivnike. U duelima poput ovog se najbolje vežba i napreduje.“

Back To Top