skip to Main Content

OMAŽ DEJVIDU BEKAMU U REŽIJI JEDNOG GOLMANA

Železnik – Grafičar (petlići)

Život je pun nepisanih pravila, a fudbalom gospodari ono “Kada ne iskoristite svoje prilike, bićete kažnjeni.” Vrlo su retki slučajevi kada se univerzum, protivnički tim ili nešto drugo ne postara da se pomenuti zakon prirode obistini. Upravo se takav splet okolnosti odigrao u nedeljnom derbiju Premijer lige između Totenhema i Mančester Sitija. Totenhem je slavio 2:0 postigavši dva pogotka iz svega tri udarca ka protivničkom golu, dok ih je Siti imao 18, uz promašen jedanaesterac. Dakle, reč je o pravilu koje je sveprisutno, kako na terenima najkonkurentnije lige Evrope, tako i na terenima FK Rakovica, kada igraju mlađe selekcije, u ovom slučaju petlići.

U prvom poluvremenu duela između Grafičara i Železnika, ekipa Železnika propustila je nekoliko solidnih prilika, dok Grafičar praktično nije stvorio šansu. Uvodni minuti drugog dela susreta doneli su preslikani scenario iz prvog poluvremena, ali igrači u beloj opremi nisu uspevali da slome otpor protivnika. Uglavnom su to bili pokušaji da se sa levog boka uđe u sredinu i šutira sa distance, nešto poput onoga što je zaštitni znak Lorenca Insinjea i Filipea Kutinja, ali udarci nisu imali dovoljno snage, ni preciznosti, a kada bi i došlo do kombinacije pomenutih faktora u centru pažnje bi se nalazio golman ekipe sa Senjaka.

Tokom ofanzive Železnika, nakod jednog kornera došlo je do sudara glavama, a posledice je osetio jedan od igrača ekipe koja je napadala. Fudbaleri Grafičara, zabrinuti za zdravlje svog kolege iz protivničkog tima, istog momenta su prišli mestu događaja da provere da li je sve u redu. Takva reakcija je jasno pokazala da su svesni šta znači reč fer igra i da osećaju da postoje važnije stvari od same utakmice i rezultata.

Kako je vreme odmicalo, a ekipa Železnika nije uspevala da stigne do gola, tako se sve više osećala veća usredsređenost na napad igrača u beloj opremi, koji su evidentno sve opuštenije shvatali odbrambene zadatke. To je pomoglo igračima Grafičara da se oslobode i da počnu da stvaraju šanse. Posle jedne brže akcije, golman Železnika je praktično bio savladan, međutim udarac je bio zamalo neprecizan.

Međutim, samo šezdesetak sekundi kasnije nakon vrlo sličnog napada i spleta okolnosi, tim koji je do tog trenutka delovao inferiorno, stekao je vođstvo preko Stefana Mićovića.

Gol Mićovića bio je uvertira za ono što je usledilo, a to je najlepši pogodak dana u režiji Ilije Obradovića. Dečak koji po potrebi igra u odbrani, a inače nastupa na poziciji golmana, pokazao je da protivnici treba da se plaše i slobodnih udaraca Grafičara sa centra igrališta. Ćabi Alonso, Vejn Runi, Dejan Stanković, Dejvid Bekam, svi ovi velikani su, doduše iz igre, a ne iz prekida postizali golove… Na vama je da pokušate da nastavite niz i da uživate u Ilijinoj majstoriji…

Ispostavilo se da do kraja nije bilo vremena ni za počasni gol Železnika, pa je ostalo 2:0. Fudbal je još jednom pokazao da ne pobeđuje onaj koji stvori više izglednih prilika, već onaj koji svoje prilike koristi.

Viktor, Železnik: “Trebalo je da tražimo prilike malo više kroz pas igru. Morali smo da budemo energičniji u drugom poluvremenu u kojem smo se izgleda previše opustili. Pre prvog primljenog gola, pogrešili smo u pasu na sredini i to nas je koštalo. Protivnička ekipa je odlična, odlično igraju, samo su mogli malo da smanje ispucavanje lopte. Omiljeni igrači su mi Mesi, Van Dajk i Embape. Kod Mesija volim tehniku i slobodnjake, dopada mi se Embapeova brzina i način na koji trči, a Van Dajk poseduje čvrstinu i dosta se ugledam na njega. Voleo bih da imam karakteristike sve trojice.”

Živorad, Grafičar: Uživao sam u utakmici, ali moram da priznam da nismo igrali dobro u prvom poluvremenu. U drugom delu smo se malo poboljšali, a njima je pala koncentracija kada su primili prvi gol. Dobra su ekipa, imali su šanse, ali ih nisu iskoristili. Ima jedna izreka “Kada omašiš, onda sledi kazna.” Protivnički igrači su vrlo brzi i imaju dobru tehniku. Moj omiljeni fudbaler je Ćiro Imobile jer svaku utakmicu daje po dva gola.

Dušanovac – Rakovica (petlići)

Nešto drugačiji scenario viđen je u okršaju Dušanovca i Rakovice. Domaći sastav je trijumfovao rezultatom 3:0, a čini se da je glavni faktor koji je odneo prevagu bila upravo fizička superiornost dečaka u plavoj opremi.

Igrači Dušanovca su se često upuštali u duel igru sa rivalom, uglavnom na sredini terena, a to je bila unapred izgubljena bitka protiv mnogo korpulentnijih rivala. Petlići Rakovice su do prednosti stigli u uvodnim minutima susreta kada se na pravom mestu u pravo vreme našao Nikola Rodić. Vrlo brzo je Rakovica imala sjajnu šansu da duplira vođstvo, međutim prvo je golman Dušanovca sjajno zaustavio protivnika u situaciji u kojoj su se našli oči u oči, a potom je lopta počišćena sa gol linije.

Drugi gol došao je u završnici prvog dela igre. Nikola Mamula se lepo izborio za poziciju, nakon čega je uputio vrlo precizan udarac, a lopta je završila u maloj mreži.

U drugom poluvremenu, kao i u prvom, plavi su često pritiskali rivala, a presing se isplatio i direktno doprineo postizanju trećeg gola kojim je zapečaćena pobeda. Jednu loptu koja je trebalo da bude vraćena golmanu presekao je Vukašin Jovanović, nakon čega je obišao protivničkog čuvara mreže i pogodio iz mrtvog ugla za konačnih Rakovica 3, Dušanovac 0.

Kao i u duelu Železnik – Grafičar i u utakmici Dušanovac – Rakovica oba sastava prikazala su zavidan nivo fer-pleja. Svaki oštriji start bio je propraćen izvinjenjem i proverom da li je protivnik dobro…

Nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, kao i obično usledili su kolektivni pozdrav i čestitanje, a onda i zagrljaj dvojce predstavnika timova koji su podelili svoje utiske o utakmici.

Nikola, Rakovica: „Iskoristili smo skoro sve šanse koje su nam se ukazale i zbog toga smo pobedili. Igra nam je bila tečna i delovali smo vrlo snažno u duelu. Protivnik je igrao taktički jako dobro, ali nisu imali dobru realizaciju. Omiljeni fudbaler mi je Kevin de Brujne pošto je najbolji asistent lige.”

Boris, Dušanovac: “Nisam zadovoljan jer nismo krenuli agresivno od početka utakmice. U drugom poluvremenu smo stvorili više šansi, igrali smo agresivnije, ali nismo postigli gol. Oni su bili viši i fizički jači od nas i nismo po tom pitanju mogli da uradimo ništa, osim da koristimo naše druge predispozicije. Volim kako igra Virdžil Van Dajk. Ja nekad igram napad, nekad odbranu, nekad veznog, a voleo bih da igram beka. Van Dajk mi se sviđa jer igra centralnog beka, snažan je i bori se.”

FER-PLEJ POTEZ

Kolektivna briga za zdravlje protivnika.

POTEZ DANA

Golman šuter, defanzivac po potrebi.

Back To Top