skip to Main Content

Zamislite bilo kakav potez sa loptom, a oni kažu “Samo nas gledajte”

Bolesnikov – OFK Gol (2011. godište)

Došla je ekipa Bolesnikova iz Novog Sada na terene FK Rakovica i delić nedeljnog popodneva pretvorila u izložbu umetničkih dela. Nisu gledaoci sa tribina posmatrali slike, skulpture, grafike, već im je pred očima bila paleta najraznovrsnijih akcija, drblinga, kontra napada. Sve što vam padne na pamet da desetogodišnjaci mogu da sprovedu u delo sa loptom, kod dečaka u crveno-žutoj opremi spada u kategoriju “Samo nas gledajte”. Jer bilo je itekako šta da se vidi, kao kada se zavalite u trosed, ugaonu garnituru, spremite kokice i počnete da uživate u dobrom filmu.

U ovom ostvarenju nije bilo neizvesnog kraja, sve je bilo jasno već u prvom poluvremenu, ali je fudbalska elegancija bila magnet za oči posmatrača. Meč tek što je počeo, već je bilo 1:0, a vrlo brzo u mreži OFK Gola našla se još jedna lopta. Protiv Bolesnikova ponajmanje smete da pravite greške i ispadate u svojoj trećini terena.

Da ne pričamo o kontra napadima kao jednom od najubojitijih oružja malih fudbalera iz Novog Sada. Malo se otvorite, izgubite loptu, a ka vašem golu krene kiša asteroida. Svi trče napred sa jednim ciljem – da pošalju loptu u mrežu, ako je moguće na što atraktivniji način. Gađaju se uglovi, rašlje, česti pasovi spoljnim delom stopala samo pojačavaju celokupan utisak fudbalske estetike. Kao šlag na tortu došao je jedan od najlepših poteza vikenda za nama. Divna akcija iz kornera, jedna od onih koja se viđa na futsal terenima. Lažna kretnja i preskakanje lopte, samo da bi je Laza dočekao i poslao u dalji ugao.

Jurišanje na protivnički gol ne isključuje podjednako važanu stavku, onu koja jasno pokazuje da ovi klinci izrastaju u prave, vaspitane momke koji će jednog dana biti dobri ljudi. Nijedan gol ne sme da bude važniji od Fer-pleja, od brige za zdravlje protivnika ili saigrača, a to su demonstirarali i Plavi i Crveno-žuti.

Šta reći o dečacima iz ekipe OFK Gola. Iako su proteklog vikenda ubedljivo poraženi, ni u jednom momentu nije im falilo želje za nadigravanjem, volje da krenu napred, da na svaki primljen gol pokušaju da odgovore istom merom. Trčali su, trudili se, izvlačili sopstveni maksimum. On im je doneo dva pogotka, na vrlo sličan način. Presingom, konstantnim kretanjem i prebacivanjem pritiska opterećivali su zadnju liniju protivnika koja je u dva navrata naterana na grešku. Oba puta pratila ju je lagana završnica Plavih.

Kako su otvorili utakmicu, tako su je mali fudbaleri Bolesnikova i okončali. Još jedan hirurški precizan pogodak u dalji ugao, ovoga puta nije uhvaćen snimkom, već fotografijom. Pustite mašti na volju i zamislite kako je lopta putovala. A zatim i kontra napad koji je sam istrčao Aleksa pre nego što je prosledio loptu u isti deo mreže.

Aleksa, Bolesnikov: “Dobro smo se dodavali, nismo previše grešili u pasu i imali smo nekoliko lepih uigranih akcija. Protivnička ekipa ja mnogo trčala i bila izuzetno borbena. Najviše volim da gledam Kristijana Ronalda, pre svega njegove finte.“

Lazar, OFK Gol: “Mislim da bismo u narednim utakmicama morali da učvrstimo odbranu i da češće pokušavamo da napademo protivnički gol. Protivniku svaka čast, imali su mnogo finti, sjajnih akcija, dodavanja, šuteva. Najviše uživam dok gledam Barselonu, posebno Mesija zbog njegovih driblinga i lopti koje šalje u prostor saigračima.“

Mundijal Pančevo 1 – Milano Stars (2011. godište)

Istog popodneva još jedna ekipa je pokazala da je krasi sposobnost da za tili čas prenese loptu od svog do protivničkog gola. Mali fudbaleri Milano Starsa krenuli su u pohod protiv pančevačkog Mundijala, konstantno preteći iz kontra napada. Međutim, za razliku od vršnjaka iz ekipe Bolesnikova u finišu akcija nedostajalo im je koncentracije. Za par sekundi bi sebi pravili gol šanse, a promašaji iskosa nisu ih demorlisali, već su nastavili da napadaju istom merom.

Zeleno-beli su pretežno pokušavali da sačuvaju svoj gol, ali im to nije smetalo da, kada se najmanje očekivalo, osmisle minijaturu koja bi pojačala decibele sa tribina.

Nisu dečaci iz Milano Starsa uspevali da realizuju kontre, pa su prednost potražili kroz prekid. Krneta je u više navrata slao bombe ka golu rivala, a iako nije imao sreće da se upiše u strelce, njegova dalekometna paljba omogućila je saigračima da pronađu lopti put do mreže.

Do kraja su plavo-žuti postigli još dva prelepa pogotka. Jedan sa praktično polovine igrališta, koji je sve uhvatio nespremnim, pa i oko naše kamere i drugi iz akcije koja je u jednom momentu delovala kao da odlazi u nepovrat. Ipak, Tešić je čuo javljanje saigrača, provukao loptu između nekoliko protivničih igrača, a ona je do kraja akcije završila u maloj mreži daljeg ugla.

Andrija, Milano Stars: “Zadovoljan sam kako smo igrali. Utakmica je bila teška, protivnik izuzetno zahtevan, ali smo uspeli da se izborimo za nekoliko golova i pobedu. Bilo je dosta trčanja i borbe na sredini terena, na obe strane. Druga ekipa se izuzetno trudila da postigne gol, ali nažalost danas nije uspela. Dok sam bio mali deda mi je kupovao lopte, a ja sam gledao Ronalda kako dribla i šutira slobodnjake, pa sam i ja pokušavao. Zato mi je on omiljeni fudbaler.“

Ognjen, Mundijal: “Na obe strane smo bili borbeni i mnogo smo se trudili. Nismo uspeli da postignemo gol jer je protivnički golman bio odličan, kao i cela ekipa. U narednim utakmicama bi trebalo da se više dodajemo i probamo da postižemo što više golova. Omiljeni igrač mi je Mesi zbog driblinga i promene strane, na mojoj poziciji, centralno nazad, sviđa mi se Pike zato što ima dobar klizeći start. “

Potez kola

Laza završava uigranu akciju, nalik onima sa futsal terena.

Fer-plej potez

Zdravi, lepi, dobroćudni, mladi i fer-pleja radi.

Back To Top