skip to Main Content

KADA JE LOPTA U TVOJIM NOGAMA PROTIVNIK NE MOŽE DA TI DA GOL

Crvena zvezda – Dušanovac (2010. godište)

Izašla je ekipa Crvene zvezde na megdan Dušanovcu rešena da pokaže ko je gazda tog subotnjeg popodneva i postupno demostrira svaki detalj, svako oružje svog raskošnog napadačkog arsenala. Proslavljeni fudbalski trener Pep Gvardiola je izjavio ono čuveno “Kada je lopta u tvojim nogama protivnik ne može da ti da gol”. Dečaci iz redova crveno-belog tima kao da su se vodili tom klepanicom. Samo što se za razliku od Gvardiolinih ekipa nisu trudili da se pošto poto ušetaju u gol protivnika. Odlučili su se na mnogo direktniji pristup – čim se otvori pozicija za udarac iz daljine, obavezno šutiraj. To je bila instrukcija trenera i momci su je bespogovorno sledili.

Šištale su lopte ka golu Dušanovca koji je u početna dva tri minuta bio agresivniji, možda i bliži vođstvu, ali su ih crveno-beli brzo uzeli pod svoje. Do vođstva su stigli sa levog boka, a sa pratkično identične pozicije su ga i duplirali.

Međutim, mala Barselona sa Voždovca pronalazila je načine da uzvrati. Uz dosta trčanja, borbenosti, želje da se lopta osvoji i kada to deluje nerealno stigao je prvi pogodak. Ukradena lopta i vrhunska snalažljivost koju je demonstrirao Aca.

Crvena zvezda je nastavila da grize, da pritiska protivnika i da mu ne dozvoljava da napusti svoju trećinu. Pasovi savršeno precizni prodirali su kroz odbranu rivala kao nož kroz puter. Dečaci iz ekipe Dušanovca su povremeno pronalazili načine da se odbrane, ali ponekad odgovora prosto nije bilo. Jer na malom prostoru se ređalo toliko vihornih driblinga i okreta koji su izbacivali iz ravnoteže ne samo rivale već i posmatrače. Kretanje je do te mere bilo brzo i kvalitetno da su crveno-beli u svakom trenutku imali slobodnog igrača.

Dečaci iz ekipe Dušanovca pokazali su zube u još nekoliko navrata. Za drugi gol, sačekali su priliku iz kontre. Prekinuli su opsadu svog gola, a strelac prvog Aca ustremio se ka golmanu Kahriju i poslao mu loptu kroz noge. Plavo-crvenima nije bilo važno to što su bili na pragu poraza, pogodak je proslavljen kao da je bio trijumfalni. Zvezda se vratila na svoj stari, oprobani recept, kampovala je na protivničkoj polovini, a Kole je drugim golom na utakmici spustio zavesu na pobedu.

Vuk, Dušanovac: ”Imali smo dobre pasove, ali trebalo bi da češće šutiramo na gol i da poradimo na kondiciji. Očigledno nismo bili dovoljno fizički spremni, pa nam je bilo jako naporno. Protivnici su se izuzetno brzo otkrivali, bili su brzi sa loptom u nogama, davali su kratke pasove i šutirali na gol kada god bi im se ukazala šansa.”

Andrija, Crvena zvezda: ”Uživao sam u tome što smo brzo igrali, odlično smo se otkrivali i imali veliki broj šuteva na gol. Pasovi su bili tačni, akcije brze. Kod protivnika su mi se svideli čvrstina i borbenost. Omiljeni igrač mi je Klijan Embape. Gledao sam ga protiv Barse i prebrzo igra i lepo se otkriva.”

Atakante – Fer-plej (2010. godište)

Iako je isprva delovalo da će ekipa Fer-pleja bez problema unovčiti terensku inicijativu i dva gola prednosti koja je stekla, u finišu utakmice sa Atakanteom situacija se prilično zakuvala. Jug je postigao dva gola za tim iz Rakovice, a dečaci u markerima nisu uspevali da nađu način da ozbiljnije zaprete. U nekoliko situacija spašaovao ih je golman sjajnim intervencijama koje su ih zadržale na samo dva gola deficita.

Njegovi refleksi i bravura su nagrađeni. Jedan izrazito precizan slobodnjak posle kojeg je lopta išla u pravcu rašlji je odbranjen, ali se lopta odbila pravo na nogu Stefana koji je prepolovio zaostatak. Da ga krasi golgeterski instinkt, odnosno da uvek tačno zna gde treba da bude i na koje mesto će se lopta odbiti pokazao je dva minuta kasnije. Novi odbitak i novi gol za 2:2.

Usledila je žestoka borba. Konstantni dueli, kao da se igra za titulu. Uvek na granici faula. Prsa u prsa. Obe ekipe bile su neustrašive i igrale su sa idejom da završnih par minuta iskoriste za pobedonosni gol, a ne da brane svoj. Moglo je da prevagne na obe strane. Golmani su branili moguće i nemoguće, istrčavali, skraćivali uglove, ali… Jug je danas jednostavno bio nezaustavljiv. Dva gola do treće trećine i savršena preciznost u poslednjem periodu za kompletiranje het-trika i pobedu Fer-pleja.

Toma, Atakante: ”Bilo je nekoliko dobrih pasova, ali mislim da nismo odigrali kako treba. U narednim utakmicama bismo morali brže da se oslobađamo lopte. Protivnici su bili izuzetno čvrsti u odbrani, ostavljali su nam malo prostora i uspeli su da nas zadrže. Čestitam im na pobedi i na sjajnoj borbi.”

Jug, Fer-plej: ”Najbolje u našoj igri danas bila je saradnja na terenu. Otvarali smo se lepo, javljali saigračima i pravili neke lepe akcije. Primili smo golove zbog naših glupih grešaka, ali smo se uvek vraćali u utakmicu i na kraju pobedili. Igrali su hrabro i čvrsto i njihov golman je dosta toga odbranio. Omiljeni igrač mi je Tjeri Anri. Gledao sam na Jutjubu njegove utakmice i divim se njegovim golovima iz mrtvog ugla.”

Fer-plej potez

”Protivnici su bili izuzetno čvrsti u odbrani, ostavljali su nam malo prostora i uspeli su da nas zadrže. Čestitam im na pobedi i na sjajnoj borbi. ”

Potez kola

Crta loptu po uglovima kao idol Tjeri Anri.

Back To Top