skip to Main Content

Osmehom i golovima u susret Evropskom prvenstvu

Za neke poslednji vikend Fer-plej lige, za pojedine pretposlednji budući da se narednog igraju utakmice koje iz različitih razloga prethodnih nedelja i meseci nisu bile odigrane. Kako se sezona bliži kraju, tako mališani konstantno pokazuju još jasnije znake da ne žele završetak. Kretanje na terenu, energija, golovi, ukazuju na to da bi voleli da igraju neprekidno, svakog vikenda, pa i češće…

Najkvalitetnije evropske fudbalske lige su završene, kao i Liga šampiona. Ponuda vrhunskog fudbala u kojem uživaju na televiziji je ozbiljno smanjena, a kraj njihove uzbudljive sezone poklopio se sa manjkom sadržaja koji nude najbolji svetski fudbaleri poput Mesija, Ronalda, Mbapea, Nejmara, Levandovskog…

Ipak, kratak period nostalgije biće potkrepljen ovog leta sa dva evropska prvenstva. Prvo počinje za desetak dana, igraće se po čitavom kontinentu i pratiće se na televiziji. Gledaće se Hari Kejn, Lukaku, De Brujne, Toni Kros, Tomas Miler, Antoan Grizman… Naravno i već pomenuti Ronaldo, Mbape, Levandovski… Diviće se mališani njihovim potezima i pokušavati da kopiraju završnicu iz šesnaesterca, prodore po bokovima, duge lopte, slobodnjake.

A onda će sve to pokušati da prenesu na terene u Rakovici gde za dve nedelje počinje još jedno “Evropsko prvenstvo”. Klubovi koji redovno nastupaju u Fer-plej ligi, zameniće svoje dresove bojama reprezentacija koje učestvuju na Euru.

Nika T6 – Akademija fudbala 11 (2013/14 godište)

Da su spremni da naprave svojevrsnu fudbalsku zabavu početkom leta pokazali su i ovog vikenda. Nećemo brojati golove u okršaju Nike T6 i Akademije fudbala 11. Nema razloga. Jer mnogo bitnije od krajnje brojke jeste želja sa kojom su se mali fudbaleri, sedmo i osmogodišnjaci borili za svaku loptu i koliko su lepih golova iskreirali. Golovi jesu ono što izaziva najveće oduševljenje, ali nekada golmanske intervencije mogu da ih zasene.

Dečaci iz fudbalske škole Nika T6 diktirali su tempo i ritam igre, a glavnu reč vodili su Despa i Đole uz konstantnu podršku saigrača. Akcija i atraktivnih fudbalskih izmišljotina bilo je na pretek, tako da se zapitate, kako ovim klincima neke stvari uopšte padnu na pamet, a ne kako ih sprovedu u delo. Nekada golovi, nekada stative ili odbrane golmana, ali odavno ponavljamo da je jedna od glavnih mantri ovog takimčenja da Fer-plej i zabava budu na prvom mestu, a rezultat u drugom planu.

Zato ni dečacima, ali i jedinoj devojčici Nini iz ekipe Akademija fudbala 11 nije bilo bitno što je protivnik stekao ubedljivu prednost. Nastavili su da igraju kao da je 0:0 i bilo im je bitno jedino da se bezrezervno trude i učine utakmicu dinamičnijom, lepšom i interesantnijom. Pera, ili Pepe kako ga zovu drugari pokazao je koliko dobro izvodi slobodnjake, a Nina da se ne plaši dečaka koji deluju veće i krupnije.

Nina je uspela da zaustavi nekoliko opasnih napada i pokaže da i u moru dečaka povremeno može da iskoči u prvi plan. Međutim Đole i Despa su nastavili da vode kolo, a kako je utakmica odmicala čitava ekipa Nike T6 krenula je da odigrava pasove iz prve, pa su akcije ličile na Barseloninu tika-taku od pre desetak godina. Pas, pas, pas, gol. Ili recimo Despina finta pred golom, kada je zalomio golmana, ali potom neprecizno šutirao. Iako je izabrao komplikovanije rešenje, od trenera je došla pohvala za odličnu ideju.

Bez sumnje palo je preko desetak golova, naša kamera nije uspela da uhvati svaki, ali svakako jeste dovoljno magije za kolaž briljantnih poteza koji govore više od hiljadu reči. Očekuje nas sjajno Evropsko prvenstvo u Rakovici.

Nemanja, Nika T6: “Najviše mi se svidelo što sam davao golove i što smo kao ekipa bili nesebični i delili lopte. Čak i kada smo mogli da damo gol, mi bismo dodali saigraču pored da on to učini. Protivnici su se odlično borili i puno trčali i dali nam neke lepe golove. Najviše mi se sviđa Mesi jer je brz i odličan dribler, ali pošto navijam za Zvezdu, omiljeni igrač mi je Kanga jer igra isto kao Mesi. “

Nina, AF 11: “Meni se dopalo što smo dali par lepih golova. Nije važno ko pobedi, ko izgubi. Najbitnije je da smo se dobro zabavili. Pobedila nas je super ekipa, brza kvalitetna. Pobedili su nas jer nismo bili aktivni, uplašili smo se jer izgledaju malo veće. Ja sa tatom uvek gledam Zvezdu, a tamo mi se najviše sviđa kako igra Milan Borjan. Odličan je golman i toliko puta je sačuvao Zvezdu.“

Zmajevi – Bubamara Leštane (prijateljska 2014. godište)

Reče Nina da je važno samo dobro se zabaviti, a odmah posle utakmice Zmajeva i Bubamare sličnu stvar pomislio je i rekao nam mali Pera. Njegova ekipa je pobedila, ali on je bio srećniji jer se ekipa konstantno dodavala, tako da niko nije bio uskraćen za porciju zabave, za udarac ka protivničkom golu.

Kao i crveno-crni, tako su i beli konstantno jurišali na gol protivnika. Kao da su obe ekipe igrale sa mišlju u glavi da je bitno jedino da padaju golovi, da ih bude viđeno što više, jer ide leto i od sredine juna neće biti više fudbala u Rakovici. Na osnovu svega viđenog, to će im sigurno najviše nedostajati. Jer suština fudbala u ovom uzrastu je da se klinci istrče, da pruže ruku drugaru koji je završio na zemlji, a da isto učine posle utakmice i čestitaju na zalaganju, golovima, pristupu.

Obratite pažnju samo na izraze lica 18-ice Bubamare kada je za manje od minut postigao dva gola, ili 20-ice Zmajeva kada je zatresao mrežu iako taj gol nije sprečio poraz njegove ekipe. Kada vidite taj iskreni osmeh, tu nezadrživu lavinu sreće sve će vam biti jasno. E zato će im nedostajati zelena podloga u Rakovici, lopta i drugari da zajedno proslavljaju golove.

Uroš, Zmajevi: “Moram da pohvalim drugare koji su odlično igrali. Mnogo smo driblali i često šutirali na gol protivnika. Kod protivnika je sve bilo super, samo što bi možda trebalo da budu malo borbeniji. Moj omiljeni fudbaler je Maradona. Skupljao sam sličice i tako sam saznao za njega.“

Petar, Bubamara: “Uživao sam jer smo se lepo igrali. Ovde nije bitno ko je pobednik, ko je izgubio, već samo da se što bolje zabavimo. Dodavali smo se, pravili smo akcije, svi smo timski igrači i niko nije sebičan. Jednostavno ne umemo da se ne dodajemo. Protivnik je igrao timski i čestitam im na tome. Omiljeni igrač mi je Pele jer zna da uradi makazice. Imamo FIFA 21 na soniju i tamo sam ga video među fudbalskim legendama.“

Fer-plej potez

Nina: “Pobedila nas je super ekipa, brza kvalitetna. Pobedili su nas jer nismo bili aktivni, uplašili smo se jer izgledaju malo veće. Čestitam im na odličnoj utakmici.”

Potez kola

Pera, zvani Pepegol.

Back To Top