skip to Main Content

DOK SANJAJU O VEČITOM DERBIJU…

 

Varga 2 – Winner beli (2013. godište)

Gotovo da nema klinca u Srbiji koji počne da kotrlja fudbalsku loptu, a da ne poželi da jednog dana zaigra za Crvenu zvezdu ili Partizan u večitom derbiju. I možda je to postala već viđena i ko zna koliko puta izgovorena floskula kada igrači koji prvi put odigraju derbi pričaju o ispunjenju dečačkog sna… Ali jednostavno je tako. Najveći derbi koji Srbija može da ponudi nosi sa sobom neku posebnu energiju, sposobnost da podigne ceo Beograd na noge i da čitav dan pretvori u fudbalsku svetkovinu.

Tako je bilo i u nedelju, samo što su dečaci koji sanjaju o crveno ili crno-belom dresu, svoju uvertiru za derbi imali po balonima širom Beograda u Mini-maxi ligi. Mi smo posetili baš onaj preko puta, na stotinak metara od najvećeg srpskog stadiona Rajko Mitić. Crvena zvezda je bila domaćin Partizanu, a klinci koji su na veštačkoj travi balona Foot pokazivali svoje fudbalsko umeće, zapravo su se zagrevali za najveću utakmicu srpskog fudbala.

Koliko god pažnje privlačili, derbiji između Zvezde i Partizana uglavnom ne nude mnogo lepršavog fudbala. Pristup obe ekipe uglavnom bude takav da želja da se izbegne poraz, nadjača težnju da se ostvari pobeda. I iz tog razloga seniori Zvezde i Partizana mogli bi nešto da nauče od klinaca kojima je gol vrhovno fudbalsko božanstvo. Igraju da zatresu mrežu protivnika, da podele sa ekipom tu nekontrolisanu radost.

Sjajnih poteza i golova bilo je na utakmici osmogodišnjaka i devetogodišnjaka iz škola fudbala Varga i Winner, a jedan od najlepših postigao je Aleksa. Prvo je sjajnim ulaskom u telo protivnika, tako čistim da čistiji nije mogao biti, oduzeo loptu, a potom se dao u nezaustavljiv trk koji je krunisao golom.

Varginim dečacima je taj majstorski pogodak dao vetar u leđa i dok su ih protivnici ozbiljno napadali, a golman spretno čuvao i zaustavljao udarce, uspeli su da spakuju još par lopti u mrežu rivala i da se rezultatski odlepe.

Ekipe jesu ušle u utakmicu pomalo uspavano, kao da su im misli bile usmerene na ono što je od 18.00 časova trebalo da se događa na travnatom tepihu Marakane, ali nešto sporijih uvodnih desetak minuta, kompenzovali su predstavom u narednih 20. Golmani su bili sjajni, refleksne intervencije pljuštale su na sve strane, ali naravno, bilo je i neodbranjivih udaraca. Kosta je bio prava napast za odbranu Winnera koja u dva navrata nije imala rešenje za njega.

Trčali su neprestano crveno-crni i plavi i dok su se borili za svaku loptu, a dok su mučili protivničke čuvare u glavi su im bili Aleksandar Katai i Mirko Ivanić, odnosno Rikardo Gomeš i Lazar Marković. U mislima su verovatno ušli u kopačke svojih idola. A moramo da priznamo da nisu bili ni loši prognozeri nakon što je sudija označio kraj jednog od dva fudbalska događaja koji su im obeležili nedeljno popodne i veče.

Kosta Milovanović, Varga: „Bili smo dobri, ali protivnici su bili sjajni i nije bilo lako igrati protiv njih. Uspeli smo da im damo neke golove, kao i oni nama. Presrećan sam jer sam uspeo da postignem dva gola i čestitam drugarima Aleksi i Vuku jer su i oni davali golove. Kristijano Ronaldo mi je omiljeni fudbaler jer odlično skače, dodaje se i daje dobre golove. Gledaću derbi u kojem ću navijati za Crvenu zvezdu i voleo bih da Aleksandar Katai postigne gol za pobedu.“

Marko Gajić, Winner beli: „Zadovljan sam jer smo se svi trudili. Nije važno što smo izgubili, jedino je bitno da smo uopšte i učestvovali. Imali smo priliku da igramo protiv jedne jake ekipe sa vrlo dobrim igračima. Moj omiljeni fudbaler je Nejmar i dopada mi se jer je jedan od najboljih na svetu. Neću propustiti derbi i navijaću za Zvezdu.“

Olimpik 2 – Winner NBGD (2014. godište)

Na teren su posle Winnera i Varge ušetali nešto mlađi klinci takođe iz Winnera i Olimpika. Činjenica da većina njih još nije napunila osam godina nije ih sprečila da demonstriraju koliko su spretni sa loptom i koliko fudbalskog osećaja se krije u njihovim nogama.

Prvi je to pokazao Mateja i to u stilu Dušana Vlahovića, jednog od najboljih napadača sveta koji prethodnih nedelja rešeta u dresu Juventusa. Mateja je u trku samo ćušnuo loptu preko protivničkog golmana, a nju je nažalost stativa sprečila da završi u golu. Bio bi to majstorski pogodak, mada činjenica da lopta nije ušla, to majstorstvo ne umanjuje.

Vratili su se klinci iz Winnera sa Novog Beograda ekspresno, zahvaljujući svojoj desetki Pavloviću koji je odlično nanjušio i iskoristio grešku protivnika. Borba se rasplamsala, želja da se svaka ničija lopta osvoji porasla, a sa tim je došlo i par uklizavanja. Ona koja su za posledicu imala promašenu loptu i protivničkog igrača na zemlji, pratili su pružena ruka i izvinjenje.

Ekipa Winnera je u svojim redovima imala najinspirisanijeg igrača na terenu Voju koji nije propuštao prilike da pokaže koliko je opasan i sa distance i iz neposredne blizine. Demonstirao je i koliko snažnim udarcem raspolaže, ali mu je nedostajalo preciznosti. Za razliku od njega, nišan za dalekometnu paljbu namestio je Miki Živanović iz Olimpika, pa smo dobili najlepši gol ovog Mini-maxi vikenda. Ovako je nekada pogađao Dejvid Bekam.

Voja i Mateja nastavili su da rešetaju, svako na suprotnoj strani, ali je ipak sedmica Winnera bila ta koja je sa četiri gola obeležila nedeljno popodne. Upravo su njih dvojica posle utakmice podelili svoje utiske i u jednom su se poistovetili – obojica su priželjkivali pobedu Partizana. Ovoga puta nakon derbija zbog poraza crno-belih možda nisu imali osmeh širok kao Kosta i Marko, ali i to nezadovoljstvo je prolazno. Ono što traje je san da oni jednog dana istrče na terene Marakane ili stadiona u Humskoj ulici.

Vojin Drašković, Winner NBGD: „Nije bila laka utakmica i srećan sam što smo pobedili. Obe ekipe su se mnogo trudile i trčale. Srećan sam jer sam uspeo da postignem četiri gola. Najviše volim da gledam Lionela Mesija kako postiže golove. Gledaću derbi i navijati za Partizan. Voleo bih da Lazar Marković postigne gol i tako reši utakmicu.“

Mateja Vraneš, Olimpik:„Dobro smo odigrali, bili smo požrtvovani i često šutirali ka golu protivnika. Možda smo mogli malo preciznije da se dodajemo i da popravimo šut, da ne pokušavamo špicem. Kod protivnika mi se najviše svidela pas igra. Uživam da gledam Ronalda jer je najbolji strelac na svetu. Voleo bih da Partizan pobedi Zvezdu danas i da Rikardo postigne gol.“

Potez kola

Ovako je i Bekam nekada pogađao.

Fer-plej potez

Back To Top