skip to Main Content

I KADA GUBE, SPREMNI SU DA UVELIČAJU POBEDU PROTIVNIKA

Fair play – Stari Grad (2011. godište)

Ušli smo u poslednjih mesec dana Mini-maxi lige. Dve selekcije malih fudbalera Starog grada iz Golupca istrčale su na teren balona Brazil, a iako nisu bile blizu pobede protiv Fair Play-a, odnosno Fortune, to im nije predstavljalo prepreku da od prvog do poslednjeg minuta zadrže borbenost za svako poštovanje. Nisu želeli da odustajanjem posle sijaset primljenih golova, obezvrede ubedljivu predstavu dečaka iz škole fudbala Fair-play, čak su joj i ravnopravno parirali u poslednjoj trećini utakmice u kojoj su se domogli i počasnog gola. Da su u prva dva dela utakmice bili nadahnuti kao u završnici, nema sumnje da bi još nekoliko lopti završilo u mreži rivala.

Još od uvodnih minuta utakmice, plavo-žuti su raspleli mrežu na protivničkoj polovini. Bili su agresivniji, spretno su kontrolisali loptu, a iz te dominacije počeli su da se nižu pogoci. Trinaestica Fair-playa Andrija, je lepršao po terenu. Umeo je da gurne loptu napred kao što je to nekada radio Rikardo Kaka u Milanu i da ostavi protivnike u oblaku dima iza sebe, pre nego što bi je ćušnuo u mrežu. Šutirao je iz svih pozicija i uglavnom matirao protivničkog golmana.

U ekipi Starog grada igrala je Nina, jedina devojčica na terenu. Poput idola Kristijana Ronalda jurišala je na protivnički gol i nije se libila da ulazi u duele sa vršnjacima iz protivničke ekipe. Nekoliko njenih pokušaja neutralisao je golman Fair-playa, ali je i njegov kolega po poziciji sa druge strane terena, Ivan, imao nekoliko sjajnih odbrana bez obzira na dvocifren broj primljenih golova.

Za Andrijine udarce, Ivan nije imao recept. Najinspirisaniji igrač Fair-playa nastavio je da rešeta, ali od samog početka treće trećine, istom merom odgovorila je i ekipa u teget opremi. Nikola je maltene probušio mrežu udarcem sa distance, a zatim je i Todor pokazao koliko snage se krije u njegovoj levici. Da nije bilo sjajne intervencije golmana, lopta bi završila pod prečkom.

Na Todorev prvi pokušaj levicom, nadovezala su se još dva. Naredni koji je išao po zemlji bio je nešto lakši plen, mada je zahtevao spretnu reakciju, da bi neposredno pre poslednjeg sudijskog zvižduka, jedan od potencijalno najlepših golova u ovoj kalendarskoj godini zajedničkim snagama sprečili Andrija (preselio se iz igre na gol) i prečka.

Par desetina sekundi ranije Nemanja Tubić, među saigračima poznat kao Tuba izveo je pokaznu vežbu na temu kako zategnuti stopalo prilikom udarca sa distance.

Nina Lazarević, Stari grad: „Primili smo mnogo golova, ali mi se dopalo kako smo igrali, jer nismo odustajali… Naročito u poslednjoj trećini kada smo bili jako opasni. Protivnici su postigli mnogo lepih golova, imali su odličan udarac iz daljine. Uživam da gledam Kristijana Ronalda, bukvalno mi se sve dopada u njegovoj igri.“

Nemanja Tubić, Fair-play: „Presrećan sam jer smo postigli tako mnogo golova, ali to nije bio izuzetak jer smo i juče na jednoj utakmici postigli čak 14. Čestitam mojim drugarima Andriji, Vojinu i Urošu na golovima, a protivničkoj ekipi zato što se borila i kada je bilo jasno da neće moći da se rezultatski vrate u utakmicu. Omiljeni igrač mi je Kilijan Mbape jer je brz i jako spretan sa loptom.“

Stari Grad – Fortuna 1 (2013. godište)

Dve godine mlađi od drugara iz istog kluba, ali ništa manje nadahnuti, osmogodišnjaci iz Starog grada suprotstavili su se Fortuni, sjajnoj ekipi koja je proteklog vikenda zaslužila treće mesto na Mini-maxi kupu. Bio je to duel pun sjajnih poteza i demonstracije fer-igre i svega onoga što čini esenciju fudbala.

Dečaci ekipe iz Golupca su u više navrata pokazali da raspolažu kombinacijom snažnog i preciznog udarca iz daljine, a upravo su tim putem stigli do vodećeg gola. Prednost su uspeli da sačuvaju nekoliko minuta, sve dok Konda i Luka nisu okrenuli situaciju. Dečaci iz Fortune su po ko zna koji put pokazali da imaju najkreativnije proslave golova, odnosno da pažljivo prate evropski fudbal, te da se ugledaju na Mbapea, Nejmara, Kristijana Ronalda…

Počela je ekipa iz Pančeva da se rezultatski odlepljuje i nametnula je napadački ritam kojem protivnik nije mogao da parira. Laza za Tomu, pa Relja za Lazu, pa Lazina solo završnica. Uspevali bi mali fudbaleri Starog grada nekim golom povremeno da prekinu niz protivnika, pa smo dobili utakmicu bez i malo praznog hoda. Akcije je bilo na sve strane.

Bilo je akcije, ali nije se zaboravilo na fer-plej. Počev od sugerisanja golmana sudiji da su poslednji igrali loptom, te da bi trebalo da dodeli korner protivničkoj ekipi, preko gestova koji se ponavaljaju iz nedelje u nedelju, nezavisno od toga o kojoj ekipi je reč – pružena ruka kada se u žaru borbe protivnik baci na zemlju.

Nadavali su se igrači Fortune golova, ali im je sjajni Ivan Mitić svojim reakcijama i refleksima bar u desetak navrata zaustavljao udarce.

U završnici utakmice, rastrčani Toma je nagrađen za konstantno kretanje, prodore i razigravanje saigrača. Na njegovom primeru vidimo da se upornost i želja uvek isplate i da sreća uvek pogleda onoga koji ju je napornim radom i zalaganjem zaslužio.

Ivan Mitić, Stari grad: „Imali smo dovoljno kondicije i snage da trčimo svih pola sata, a dopali su mi se i naši pasevi i udarci. Protivnici su igrali baš složno, pokazali kako treba igrati dupli pas i čestitam im jer su bili bolji od nas. Od svih najboljih golmana najviše mi se sviđa kako brani Donaruma. On zna da zaustavi neverovatne šuteve, a jedan je od najmlađih golmana u Evropi.“

Lazar Kovačević, Fortuna: „Svidelo mi se što smo čitavu utakmicu igrali timski i što smo i mi i naši protivnici demonstrirali fer-plej. Pre svega smo se sjajno zabavili na terenu. Kod protivnika su mi se najviše dopali njihovi snažni udarci. Noge im nisu bile opuštene i labave već čvrste, a lopte vrlo jake i brze. Moj omiljeni fudbaler je Erling Haland, zato što je jak, visok i brz i uz to daje sve od sebe.“

Fer-plej potez

Gol kola

Kao Kaka iz milanskih dana.

Back To Top