skip to Main Content

KADA GOLMAN ZASENI SVE GOLOVE

Crvena zvezda 2 – Sporting 2010 (2012. GODIŠTE)

Koliko puta su vas, dok gledate fudbal, neka golmanska parada, istrčavanje, reakcija jedan na jedan, refleks, zadivili više od samog gola? U redu, svako malo na utakmicama širom Evrope padne neki spektakularan gol, ali zar ne mislite da su golmanske majstorije pomalo podcenjene? Golman je taj koji predstavlja poslednju liniju odbrane i jedino što vas, ako defanzivna linija bude nadigrana i nadmudrena, čuva od sigurnog gola. Zato i u seniorskom fudbalu nema velikih ekipa, bez velikih čuvara mreže, onih koji idu glavom gde bi malo ko smeo nogom, koji znaju kada treba da se jave, da istrče, uklizaju…

Ekipe Crvene zvezde i Sportinga igrale su utakmicu bez mnogo neizvesnosti. Crveno-beli su brzo stekli prednost, u međuvremenu postigli još par pogodaka i dobrim delom utakmice držali rivala na sigurnoj distanci od gola. Korpulentniji, fizički jači, dobijali su duele i sa lakoćom spajali saigrače sa golom. Dok su se radovali pogocima, ekipa Sportinga je pokušavala da probije led i bar jednoj lopti pronađe put do protivničke mreže. Za to vreme leđa joj je čuvao golman Andrej. Vrhovima prstiju skinuo je jedan strašan šut, ali na neke ,,bombe“ nije imao odgovor.

Jane iz Crvene zvezde je iskoristio sredinu druge trećine utakmice, da pokaže kakvom loptom u prostor raspolaže. U dva navrata je spajao Boleta sa golom. Prvi put je udarac išao preko prečke, a u narednoj akciji smo videli jedan od najboljih poteza ovog vikenda u Mini-maxi ligi. Kada biste Andrejevu refleksnu odbranu levom nogom pustili nekolicini svetskih golmana poput Nojera, Donarume, De Hee,  nesumnjivo bi se složili i rekli: “Ovaj mali ima potencijal”. A tek se zagrevao za rafale malih fudbalera Zvezde.

Dobijao je pohvale od trenera za javljanje, skidao nezgodne udarce iskosa, ali i njegov kolega po poziciji iz protivničke ekipe Dule, zablistao je kada god bi mu se ukazala šansa. Nije imao previše posla, ali su protivnici sa par nezgodnih udaraca probudili ono najbolje u njemu. Epilog je bila panterska parada u stilu Kejlora Navasa.

Potom nova Andrejeva selekcija briljantnih odbrana, mahom u situacijama jedan na jedan. Prsti obe ruke bili su malo da bismo prebrojali udarce koje je čuvar mreže Sportinga zaustavio u balonu Foot na Autokomandi. Energija iz njegovih rukavica, u poslednjim sekundama utakmice kao da je prešla u stopalo malog Lacmanovića, strela je otišla u gornji levi ugao, a dečaci iz Sportinga imali su čemu da se raduju. Bio je to pogodak za koji su radili čitavu utakmicu, onaj koji pokazuje da će se trud kad-tad isplatiti. Ovoga puta ne kroz pobedu, ali u ovom uzrastu i nisu važni trijumfi, već sticanje pobedničkog mentaliteta, poštovanje protivnika i zaboravljanje na reč odustajanje.

Dušan Žreglić, Crvena zvezda: “Bilo je dobro što smo imali puno pasova, naročito u dubinu i srećan sam što smo pobedili. Što se mene tiče, drugari i saigrači mogu da me smatraju kao odbrambenog igrača jer sam uvek tu da odigram pas sa njima i pružim im pomoć kao što to radi moj omiljeni golman Manuel Nojer. Kod protivnika mi se dopalo to što se nisu svađali… Bili su svesni da gube, ali su se do kraja trudili. Čestitam Sportingovom golmanu, zaustavio je toliko udaraca, naročito jedan na jedan. Da nije bilo njega verovatno bi primili još puno golova.”

Andrej Stanković, Sporting 2010: “Sve mi se dopalo, bukvalno ne znam šta bih izdvojio. Ovo mi je jedna od najboljih utakmica koju sam odigrao. Protivnička ekipa je odigrala vrhunsku utakmicu, sa puno dodavanja iz prve, a i vraćanja lopte golmanu kada je to bilo potrebno. Voleo bih da budem kao Donaruma. On je jedan od najmlađih golmana, a opet je jedan od najboljih na svetu.”

Pro Fut – Premium beli (2014. GODIŠTE)

Zvezdi i Sportingu teren su zagrejali dve godine mlađi dečaci iz ekipa Pro fut-a i Premiuma. Taj okršaj predstavljao je svojevrsan kolaž najrazličitijih fudbalskih umeća – od sjajnih intervencija, preko snažnih udaraca, golova i slobodnjaka, spretnih i inovativnih driblinga, ali naravno i lekcija iz fer-pleja. I da ste kasnili na početak utakmice, ništa ne biste propustili, jer je bilo previše sadržaja i premalo praznog hoda.

Na leđima strelca gola za Pro fut, broj 99. Devetke uvek nose golgeteri, a njegova pozadina kao da je tu da bi naglasila da se duplo bolje snalazi pred protivničim golom. Mršić je zatresao mrežu, a par trenutaka kasnije na drugom delu terena pokazao da ga ne krase jedino fudbalski kvaliteti. Nenamerno je zakačio rivala po licu, ali mu se odmah izvinio, što se jasno čuje na snimku.

Upravo iz tog prekida, mali fudbaleri Premiuma postigli su najlepši gol na utakmici. Njegoš je uhvatio zalet i maltene čim je zahvatio loptu znao je da će preleteti protivničkog golmana. A taj slobodnjak kao da je probudio razjarenu zver, pa se u narednih nekoliko minuta mogla videti opsada gola Premiuma.

U nastavku je Laza sa kapitenskom trakom oko ruke pokazao da je prepun ideja šta sve može da se uradi sa fudbalskom loptom, a njegovim stopama krenuli su i ostali saigrači…

Završnih par minuta mali Laza Novčić iz ekipe plavih je iskoristio za demonstraciju brzine, okretnosti, ali i snalažljivosti u završnici. Često se migoljio kroz odbranu protivnika za koju je bio maltene neuhvatljiv, pre nego što je pred sam kraj doneo saigračima novi razlog za euforiju.

Njegoš Tadić, Premium: “Presrećan sam što sam dao gol iz slobodnjaka, ali nismo baš dobro igrali danas. Malo smo prilika stvorili i nismo bili dobri prilikom oduzimanja lopti. Protivnici su bili brzi, čvrsti i nisu nam dozvolili da odigramo najbolje. Omiljeni fudbaler mi je Lionel Mesi zato što sjajno dribla i daje mnogo golova iz slobodnjaka.”

Filip Savovski, Pro fut: “Videli smo da možemo da se nadigravamo, imali smo dobar pas, išli smo u duele, pokušavali, stvarali šanse. Kod protivnika mi se dopalo to što nisu odustajali, što su verovali u sebe i što su verovali u pobedu iako je na kraju nisu ostvarili. I meni je omiljeni igrač Mesi zato što ima dobar dribling i zato što ne šutira jako, već precizno.”

Fer-plej potez

Dovoljno je jedno iskreno “Izvini”.

Potez kola

Andrej specijalista za situacije jedan na jedan.

Back To Top