skip to Main Content

VIKEND BORBENOSTI, FER-PLEJA, FUDBALSKIH I LJUDSKIH KVALITETA

Dušanovac – Gol (2011. godište)

Možda su mladi i mali, ali znaju da uklizaju i na taj način spreče protivnika da nastavi zamišljeni marš ka golu. Ponekad promaše loptu iako gotovo nikada ne postoji zla namera da se protivnik dovede u bilo kakvu opasnost. A gotovo uvek kada se čuje sudijska pištaljka i kada shvate da je rival završio na zemlji pritrče u pomoć i pruže ruku izvinjenja ili ga drugarski potapšu po ramenu. Nema mnogo lepših momenata u fudbalu od demostracije fer-pleja, a kao uvertira za ozbiljna dešavanja na duelu Dušanovac – Gol, pala je upravo ta prelepa dečija potreba da vide da li je sa drugarom iz protivničkog tima sve u redu.

Kada se uvere da njihov start nije nikome učinio ništa nažao nastavljaju da trče. Trčanje poslovično otvara mnogo prostora i opcija, a oni rađaju dalje prilike. Nekada padne gol, drugi put golman izađe kao pobednik. U tome je lepota igre… Uvek se neko raduje i svaka utakmica je nova prilika da neko iskoči, a da drugari kasnije prepričavaju njegov trenutak inspiracije ili potez koji je obeležio utakmicu.

Poveli su dečaci iz ekipe Gola posle odbitka od martinele. Akciju je pomno pratio Petar i kada mu se lopta nacrtala ispred nogu požurio je da je iz prve smesti u mrežu. Na sigurnu završnicu petnaestice Plavih nadovezao se njegov timski kolega Marko koji je pogodak proslavio akrobatskim potezom ili kako klinci vole da kažu zvezdom.

Vrlo brzo stopama drugara uz koje fudbalski raste i sazreva krenuo je i Fića. Prvo je odmerio kretanje lopte i nanjušio da bi protivnici mogli da naprave grešku. Vrebao je iz prikrajka, a kada je lopta pala ispred njega, istinktivno je reagovao i raspalio po njoj, neodbranjivo! Naredni pogodak Filip skoro da je preslikao. Što se ono kaže, “Ista meta, isto odstojanje”.

Međutim, pao je i odgovor. A realno, bio je i očekivan jer su mali fudbaleri Dušanovca igrali znatno bolje nego što je rezultat pokazivao. Viktor je munjevito poslao loptu u gol rivala, bez mnogo razmišljanja. Brzinsko rešenje je ovoga puta donelo rezultat. Mogli su momci u dresovima sličnim Barseloninim da dodatno smanje zaostatak, ali im se u više navrata isprečio sjajni golman Plavih.  Na drugoj strani Mare je proturio loptu kroz noge protivnika, ona je stigla do Fiće, a ovaj kompletirao het-trik.

Dušanovčanima je falio golman, ali su svi momci koji su se u nekom trenutku našli među stativama dali sve od sebe da se to ne oseti. Mi smo izdvojili nekoliko odličnih odbrana.

Na kraju pobeda dečaka iz ekipe Gola, uz generalni utisak da su snage odmerila dva tima zavidnih fudbalskih, tehničkih i naravno ljudskih kvaliteta.

Viktor, Dušanovac: “Lepo smo se branili, dobro radili posao u odbrani, ali danas nismo imali golmana pa smo izgubili. Protivnici su igrali odlično na obe strane. Napadali su jako i davali lepe golove. Na televiziji najviše volim da gledam Barselonu, a najbolji fudbal igraju Mesi, Suarez i Grizman.“

Petar, Gol: “Najviše mi se svidelo što smo bili čvrsti u odbrani, što smo igrali tečno i imali precizna dodavanja. I naši protivnici su odigrali dobro u odbrani tako da nam uopšte nije bilo lako. Omiljena ekipa mi je Juventus zbog Kristijana Ronalda, jer se oduševim svaki put kada ga gledam kako dribla i daje golove.“

Varga – Stari Grad (2012. godište)

U duelu Varge i Starog Grada odmah je počelo da pršti. Odmah da naglasimo da odnos snaga na terenu nije bio potpuno odmeren iz razloga što je ekipi kojoj je Balon Fut domaći teren nedostajalo poprilično igrača. Praktično bez izmene dečaci iz škole fudbala Varga smogli su snage za jedan pogodak početkom utakmice. To je bio njihov golgeterski maksimum proteklog vikenda, ali im se priznanje mora odati na ozbiljnoj borbenosti i zalaganju, kao i na činjenici da nisu posustajali iako je protivnik konstantno uvećavao prednost.

Dečaci iz Starog Grada bili su evidentno inspirisani stigavši u jednom trenutku i do dvocifrenog broja pogodaka. Pokazali su zavidan nivo brzine, trčanje je bilo konstantno i često su bili prebrzi za protivnika. Ali sa druge strane, čitava ekipa Varge plenila je željom da dok se utakmica ne završi pokuša da svim raspoloživim sredstvima odgovori na napade rivala. I uspevala je, čestim požrtvovanim reakcijama u odbrani, odnosno intervencijama golmana koji, ne da se nisu plašili lopte, nego su delovali rešeni da odbrane udarce, sve da je ka njima išao torpedo ili topovsko đule, ili da im je recimo šutirao bombarder poput Roberta Karlosa.

Ne zna se da li su lepša bila uklizavanja i zaštite gola za koje su se postarali igrači u polju ili bravure neustrašivih golmana. Tek mali fudbaleri Varge su pokazali karakternu veličinu. U danu kada nisu uspevali često da ugroze protivnički gol, pokazali su kako se gine za odbranu sopstvenog gola.

Luka, Stari Grad: “Uživao sam od početka do kraja utakmice. Dobro smo igrali, precizno šutirali i dosta trčali. Protivnici su imali lepe akcije i odličnog golmana koji je odbranio mnogo naših šuteva.“

Andrej, Varga: “Protivnici su sve vreme trčali, imali su snažne šuteve, postizali lepe golove i potpuno su nas nadigrali. U narednim utakmicama moramo da budemo brži i čvršći u odbrani, da se češće dodajemo i više šutiramo na gol. Volim da gledam Kristijana Ronalda i uživam svaki put dok pravi driblinge i daje prelepe golove.“

Potez kola

Paklena egzekucija Golovog fudbalskog samuraja.

Fer-plej potez

Svaki fer-plej početak je dobar početak.

Back To Top